Agrifoto

Inside Uien

Wie betaalt de rekening van dure uien?

20 Februari 2019 - Niels van der Boom - 4 reacties

De Telegraaf zette dinsdag 19 februari de kop 'Hoge uienprijs om te huilen' boven een artikel over hoge supermarktprijzen. Is de consument inderdaad het kind van de rekening? Een prijsvergelijking toont dat de boer flink meer verdiend, zonder dat tussenpartijen hier veel onder lijden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het artikel van De Telegraaf komt Gijsbrecht Gunter van Holland Onion Association (HOA) aan het woord. Hij zegt dat de groothandel met minder marge genoegen moet nemen. Stijgt de uienprijs in de supermarkt door, dan gaat dit ten koste van de consumptie. Volgens hem ligt de prijs in de supermarkt nu tussen €1,20 en €1,30 per kilo. Normaal is dat €1 tot €1,20. Wat zeggen de cijfers?

Kloppende cijfers
De cijfers kloppen aardig met de prijzen van Supermarktscanner.nl. Bij 7 van de grootste supermarkten betaalde je begin februari gemiddelde net geen €1,30 voor 1 kilo gele uien. Half januari lag dat prijsniveau op €1,36. Begin november waren de uien het goedkoopste, want toen kostte 1 kilo geel gemiddeld €1,15.

Het is niet de hoogste prijs van dit seizoen. Met het aandienen van de nieuwe oogst (de dure uien uit Nieuw-Zeeland), schoot de prijs omhoog. Begin juni 2018 moest bijna €1,50 per kilo betaald worden. Vervolgens zakte het prijsniveau vanaf begin juli wat af.

Prijsverschil van €0,30
Wat opvalt, is het grillige prijsverloop ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen werd tot aan mei een zeer stabiel niveau gehanteerd van net geen €1 per kilo. Daarna begon de prijs gestaag te klimmen. Het prijsniveau ligt dus wel degelijk €0,30 per kilo hoger ten opzichte van het jaar hiervoor. Over de voorgaande jaren heeft Supermarktscanner geen gegevens.

Een gemiddelde prijs die 30% hoger ligt, weerhoudt supermarkten er niet van om aanbiedingen te doen. Toch is ook hier logischerwijs een hogere prijs merkbaar. De aanbiedingen lopen op tot €0,85 per kilo, terwijl de bodemprijs vorig jaar stabiel was op €0,50 voor 1 kilo uien. Half oktober waren de uien het goedkoopste: in de aanbieding €0,33 per kilo.

Er zijn niet echt grote prijsverschillen bij de supermarkten. Alleen Jumbo heeft een iets lagere prijs, ten opzichte van Albert Heijn en Plus. Duitse discounters worden niet door Supermarktscanner beoordeeld.

Marge stabiel
Gemiddeld werd in februari en maart vorig jaar circa €0,085 per kilo grove uien betaald (gemiddelde beursnotering), bij een supermarktprijs van bijna €1. Op dit moment is dat zo'n €0,445. De marge is daarmee slechts 7% afgenomen, goed voor €0,06 per kilo uien. Het prijsverschil wordt daarmee grotendeels door de consument opgevangen en niet door de sorteerder/verpakker of supermarkt.

Alleen de sorteer- en exportbedrijven ondervinden hinder van het hoge prijsniveau. Dit omdat de exportlanden, die een dergelijk prijsniveau niet willen of kunnen betalen, afhaken. "Circa 5 van de 30 sorteerbedrijven heeft arbeidstijdverkorting aangevraagd", weet Gunter.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox