Shutterstock

Inside Uien

Uienmarkt wil maar niet op gang komen

22 Februari 2019

De markt moet nog altijd op gang komen, wat betekent dat er reikhalzend wordt uitgekeken naar de toenemende vraag uit Europa. Dit zou de markt weer in beweging moeten brengen, maar voorlopig is het nog rustig.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na de koopronde van eind november, lijkt de markt maar niet op gang te willen komen. Vergeleken met voorgaande jaren is er in de eerste weken van 2019 een stuk minder geëxporteerd. De weekexport noteert 10.150 ton en de Nederlandse exportcapaciteit komt momenteel uit op 35.000 ton, waardoor het bij veel verwerkers rustig is.

Daarnaast is de noodzaak om op de Nederlandse uienmarkt actief te zijn voor de uienverwerkers die arbeidstijdverkorting hebben aangevraagd, of bepaalde bestemmingen kunnen bedienen met 'importuien', een stuk minder groot. Dit in vergelijking tot de periode voor de jaarwisseling.

Vaste stemming
Daarentegen is de stemming onder de telers nog steeds vast. "Europa zal zich daarom op de korte termijn nadrukkelijker op de Nederlandse markt melden", is de gedachte. Een aantal Europese bestemmingen meldt zich al nadrukkelijker op de markt, in vergelijking tot voorgaande weken. Italië neemt al een aantal weken Nederlandse uien af en ook Duitse afnemers melden zich vaker. Echter, serieuze volumes blijven uit.

Vanuit de Oost-Europese industriemarkt is wel vraag naar Nederlandse uien. Dit zorgt er onder meer voor dat partijen met kwaliteitsproblemen gemakkelijk worden weggewerkt en dat er een flinke bodem onder de Nederlandse uienmarkt ligt. 

Regionale beurzen
De regionale beurzen in Goes, Middenmeer en Emmeloord noteren deze week onveranderd voor alle sorteringen. Terwijl in Emmeloord een vaste stemming wordt genoteerd, geeft de beurs in Middenmeer juist een prijshoudende stemming aan.

Daarnaast liggen de baalprijzen fors uit elkaar, met name de drielingen halen de gemiddelde prijs van 1 partij uien naar beneden. Bekijk hier de laatste noteringen.

Eerste nieuwe uien gepland en gezaaid
Terwijl het huidige seizoen nog in gang is, wordt het vizier alweer gericht op volgend jaar. De afgelopen 2 weken zijn de eerste plantuien gezet en gezaaid. Door de mooie weersvoorspellingen zal het de komende weken druk worden voor de uientelers.

De noteringen blijven deze week ongewijzigd.
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden