Shutterstock

Inside Uien

VTA: 'Nederlandse uienvoorraad teert rap in'

25 Februari 2019 - Anne Jan Doorn

Terwijl de afzet (met een behoorlijk lagere uienoogst) op het gebruikelijke niveau doorgegaan is, teert de uienvoorraad in Nederland rap uit. Dat blijkt uit de voorraadcijfers van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De deelnemers hebben circa 70% van de uien afgeleverd: bij de rode uien is 74% afgeleverd en bij de gele uien 63%. Dit terwijl er vorig seizoen zo'n 50% afgeleverd was. Hoewel in absolute tonnen 5,2% minder afgeleverd is, zijn de cijfers wel hoger dan het 5-jarig gemiddelde. Daaruit blijkt dat de afzet in de eerste helft van het seizoen goed was.

De uienvoorraad lag, bij de 161 VTA-leden die meegedaan hebben aan de inventarisatie, in de eerste week van februari circa 60% lager dan vorig jaar. Van deze voorraad is 47% nog vrij, waarmee de vrije voorraad (op basis van absolute tonnen) 74% lager ligt dan vorig jaar.

Voorraad rode uien nog kleiner
De vrije voorraad rode uien ligt relatief gezien nog lager dan bij de gele zaaiuien. Van de rode uien is 13% vrij verkoopbaar, terwijl dit bij de gele uien 18% is. De deelnemers met rode uien hebben 48% van de voorraad verkocht, waar bij de gele zaaiuien 51% verkocht is. Doorgaans is circa 25% van de voorraad in deze periode verkocht.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden