Paul Richard Jones / Shutterstock.com

Inside Uien

Europa trekt hard aan Nieuw-Zeelandse uien

18 Maart 2019

De motor van de Nieuw-Zeelandse uienexport draait op volle toeren. Het is een logisch gevolg van de schaarste, waar met name de Europese markt mee te maken heeft. Welke landen trekken het hardste aan de Nieuw-Zeelandse uien?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het was te verwachten dat de Nederlandse uienverwerkers al vroeg in het seizoen op zoek zouden gaan naar alternatieven, omdat al snel duidelijk werd dat de uienoogst mager zou uitpakken. Daarom hadden veel van de verwerkers de ogen gericht op Nieuw-Zeeland en uit nieuwe exportcijfers (tot en met week 11) blijkt dat Europa in staat is geweest om een groot deel van die oogst te claimen.

Meer export van Nieuw-Zeeland
Van het totale volume dat Nieuw-Zeeland heeft geëxporteerd (56.164 ton), is 42.773 ton naar Europa verscheept. Nederland ontving 13.659 ton uien uit het land en is daarmee met afstand de grootste importeur van Nieuw-Zeelandse uien. Dit volume is tevens 3.117 ton meer dan vorig jaar tot en met week 11 geïmporteerd werd. Na Nederland, volgen Duitsland (8.211 ton) en de overige Europese landen (6.961 ton).

Daarnaast meldde ook Maleisië zich dit seizoen op de markt voor Nieuw-Zeelandse uien. Het land importeerde 1.643 ton uit Nieuw-Zeeland, wat 1.405 ton meer is dan vorig jaar (+590%). Daarentegen blijft Japan, met 817 ton, juist 62% achter op vorig jaar.

Voorsprong neemt toe
Wanneer we kijken naar de totale uienafzet van Nieuw-Zeeland naar het vasteland van Europa, dan zien we dat de voorsprong op eerdere jaren is toegenomen. Deze is inmiddels namelijk opgelopen naar 13.481 ton. Dat is een plus van 58% ten opzichte van vorig jaar en 36% meer dan het 6-jarig gemiddelde.

De export van Nieuw-Zeelandse uien over de jaren heen (tot en met week 11).
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden