Shutterstock

Inside Uien

Hoe staat de Braziliaanse uienmarkt er voor?

20 Maart 2019

In de jaren met een normale hoeveelheid beschikbare uien worden in deze periode, naast de Europese markten, ook de Zuid-Amerikaanse markten in de gaten gehouden. Daar is dit jaar echter weinig sprake van, met name door de problemen in eigen land. Hoe is het met de Braziliaanse uien gesteld?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Brazilië is het vierde grootste land ter wereld, zowel qua oppervlakte als inwoners. Brazilië is voor Nederland een belangrijk land, wat betreft de uien. Na het wegvallen van Rusland als afnemer (na de oogst van 2013), vulde Brazilië het gat op. Daarbij zijn er ieder seizoen volop kansen voor uienexporteurs om de gaten tussen de verschillende Braziliaanse oogsten op te vullen.

Is het weer de oorzaak?
De oorzaak van de tegenvallende uienoogsten is meerdere jaren terug te vinden in het weer. Voor de Brazilianen zijn teleurstellenden uienprijzen tevens een aanleiding om minder areaal te zaaien. In 2019 is het echter vooral het weer (hevige regenval) dat de uientelers plaagt. Dit zorgt voor een lager beschikbaar volume, wat de prijzen doet stijgen. De telerprijzen zijn in maart opgelopen naar €0,42 per kilo, waar dat vorig jaar €0,27 per kilo was. In februari kwam de prijs nog uit op €0,29 per kilo.

De aankomende uienoogst in het noorden van Brazilië wordt momenteel ook geplaagd door regen, waardoor het oogstmoment noodgedwongen moet worden uitgesteld. Dit biedt perspectief voor de uienexporterende landen, want zij kunnen de gaten in de Braziliaanse uienkaas opvullen. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor buurland Argentinië, dat al sinds jaar en dag de hofleverancier is. Of hier ook kansen liggen voor Spanje en Nederland hangt sterk af van de beschikbare kwaliteit en het prijskaartje.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden