Shutterstock

Inside Uien

DCA en handel: uienareaal 2019 daalt niet, maar stijgt

22 Maart 2019 - Anne Jan Doorn

Het Nederlandse areaal zaaiuien gaat over 2019 tegen alle verwachtingen in niet dalen, maar juist stijgen. Dat blijkt uit een areaalprognose van DCA en een telefonische peiling van Boerenbusiness bij zaadleveranciers; vooral in Zeeland daalt het areaal minder hard dan gedacht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De sector ging er langere tijd van uit dat het zaaiuienareaal in Nederland voor de oogst van dit jaar zou krimpen, waarbij met name gekeken wordt naar Zuidwest-Nederland. Na de teeltproblemen in 2018, door de extreme droogte, werd alom aangenomen dat veel akkerbouwers klaar waren met uien en deze (deels) uit hun bouwplan zouden schrappen. Inmiddels is echter wel duidelijk dat er weinig alternatieven zijn.

Extra besteld in Zeeland
"We merken dat er de laatste tijd wel veel zaad is besteld, ook vanuit het zuidwesten van het land. Daarom verwachten we dat het areaal niet gaat dalen, maar eerder licht gaat stijgen. In de provincie Zeeland daalt het areaal weliswaar iets, maar de plussen in Drenthe, Groningen en Oost-Brabant maken dit hoogstwaarschijnlijk ruim goed", aldus Jaap Jonker, de verkoopleider bij de Groot en Slot. Het zaaiuienareaal in 2018 was 25.376 hectare.

Dat de vraag in Zeeland pas laat loskwam, betekent echter ook dat daar weinig vroege uien gezaaid zijn. Jonker verwacht overigens wel een iets kleiner areaal plantuien. "Dit omdat er minder plantgoed beschikbaar is. Bovendien komen er waarschijnlijk meer vroege en meer late rassen. Met vroege rassen (zoals Hybing of Hybound) proberen de telers nog te profiteren van de huidige markt, terwijl de latere rassen (zoals Hyfive) in areaal groeien. Dit vanwege het betere wortelgestel."

Groter areaal rode uien
"We verwachten daarnaast ook een groter areaal van de rode uien. Rode uien geven al jaren een positief saldo. Daardoor groeit een ras zoals Red Tide, wat overigens ook te maken heeft met een goede bewaarbaarheid van dat ras", zo stelt Jonker.

Ook Andre Boot, de uienspecialist bij Hazera, verwacht dat het uienareaal niet veel gaat wijzigen. "We horen hier en daar dat de telers zeggen dat ze het niet van plan waren, maar alsnog een blokje uien zaaien."

DCA doet voorspelling
DCA heeft ook haar prognose voor het uienareaal in 2019 gepresenteerd. De marktexperts laten vrijdag 22 maart weten dat zij uitgaan van een licht stijgend uienareaal. Volgens hen spelen daarbij de volgende factoren een rol:

  • Er zijn weinig alternatieven voor de uientelers.
  • De areaalkrimp in de provincie Zeeland is minder groot dan gedacht.
  • De nieuwe teeltgebieden in Oost- en Noordoost-Nederland breiden uit met de teelt van zaauien.
  • Daarnaast wordt de teelt van zaaiuien ook in de grensgebieden uitgebreid.

DCA verwacht dan ook dat het uienareaal in Nederland in 2019 met circa 2% tot 4% groeit, ten opzichte van 2018. Daarmee komt het totale areaal van zaaiuien uit op ongeveer 26.000 hectare.

Vroege uien staan er goed bij
Op de meeste plekken staat het gewas er momenteel goed bij. Boot geeft aan dat de voorjaarsplantuien het boven verwachting goed doen. Ook de eerste zaaiuien komen al boven, zo bemerken de zaadleveranciers. Er zijn wel problemen door de regenval van de afgelopen weken, maar het is nog niet duidelijk welke gevolgen dit gaat hebben. "Als er veel wind had gestaan en de zon, direct na de regen, fel was geweest, dan had dat voor behoorlijke problemen kunnen zorgen (korstvorming). Dat lijkt nu mee te vallen", aldus Jonker.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden