Agrifoto

Inside Uien

Uienprijzen schieten de lucht in

12 April 2019

Op de uienmarkt kan in 1 week tijd behoorlijk wat veranderen. De baalprijzen hebben over de afgelopen week een flinke stap omhoog gezet, waardoor de boerenprijzen momenteel lijken te ontsporen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stemming onder de telers met vrije uien is op dit moment opperbest. De uienprijzen zijn in 1 week tijd namelijk flink de lucht in geschoten. De telers die nu vrije uien hebben, vragen dan ook hoge prijzen voor de uien. In een aantal gevallen worden deze hoge prijzen ook betaald, zelfs wanneer dit niet strookt met de baalprijzen. 

De baalprijzen voor uien in de middelsortering (40 tot 60 millimeter, 45 tot 65 millimeter en 50 tot 70 millimeter) hebben een fikse stap omhoog gezet. Voor de middelsortering wordt vandaag de dag €48 tot €55 betaald, afhankelijk van de kwaliteit en bestemming.

Export loopt door
De export loopt de laatste weken weer wat beter door. Nadat een aantal weken een weekexport van onder de 10.000 ton werd behaald, kwamen de exportcijfers van week 11 en week 12 weer boven de 10.000 ton uit. De belangrijkste afnemer was in die weken Duitsland. Onze oosterburen zijn een goede bestemming voor de middelsortering. Ook de bestemmingen in Oost-Europa hebben zich nadrukkelijker op de uienmarkt gemeld.

De stijging in de baalprijzen en betere export maken dat handelaren en verwerkers zich nadrukkelijker bij de uientelers hebben gemeld. Niet alle verwerkers doen mee met de koopronde, want de prijzen die nu worden gevraagd, stroken niet met de baalprijzen. Het gaat dus om een selecte groep verwerkers en exporteurs.

Beursprijzen schieten omhoog
De stijging van de baalprijzen is ook terug te zien in de beursprijzen. De beurscommissie van de regionale beurs in Middenmeer spreekt van een prijshoudende stemming, waar de commissie in Emmeloord het over een vaste stemming heeft.

Bij vrijwel alle (genoteerde) groftesorteringen worden in Middenmeer en Emmeloord de prijzen verhoogd. Middenmeer noteert voor de 0% tot 30% grof €35 tot €41. Wanneer de overige sorteringen worden samengevoegd, dan wordt voor de 30% tot 60% grof €41 tot €52 genoteerd en voor de 60% opwaarts €40 tot €55.

Bekijk alle noteringen hier.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden