Agrifoto

Inside Uien

Pool B van Van Meir zet stijgende lijn voort

17 April 2019 - Niels van der Boom

Dat het resultaat uit uienpool B van Van Meir eveneens een recordresultaat optekent, mag geen verrassing meer zijn. De uienverwerker is tevreden met de gerealiseerde prijs, zeker gezien de uitdagingen die de kwaliteit soms gaf.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Pool B van Van Meir uit Steenbergen kende een looptijd van 1 januari tot en met half maart. In die periode werd voor gele zaaiuien een prijs van €31,85 per 100 kilo gerealiseerd voor de maatsortering tot 60 millimeter. De sortering daarboven gaf een prijs van €42,54 per 100 kilo. Deze prijzen liggen respectievelijk €6,99 en €11,07 boven die van pool A.

Beursnotering hoger
Wanneer we het resultaat vergelijken met de gemiddelde beursnotering, dan was de prijs op de beurs in Goes tijdens de poolperiode wel hoger. Het gemiddelde van de 0% tot 30% grof en 30% tot 60% grof komt uit op €38,06 per 100 kilo. Voor 60% opwaarts noteerde Goes geen prijs. De gemiddelde beursnotering voor grove uien (Emmeloord en Middenmeer) kwam in deze periode uit op €44,22. Het verschil met het poolresultaat is hier beduidend kleiner.

De prijs van biologische uien ligt nog weer een stap hoger. De gele uien komen uit op een prijs van €50,72 per 100 kilo en de rode uien noteren €47,12 per 100 kilo. Zowel het biosegment als gangbare uienpool groeien komend jaar.

Minder vraag naar grove ui
Van Meir merkt op dat er vooral veel vraag naar de middelsortering was. De grovere sorteringen liepen moeilijker weg, wat waarschijnlijk met het prijskaartje te maken heeft gehad. Directeur Leon van Meir merkt op dat de kwaliteit goed is, maar dat er met de snel stijgende temperaturen wel een gevaar op de loer ligt in de bewaring.

Na een periode van rust op de uienmarkt trekt de handel nu weer aan, zo merkt Van Meir op. Verwerkers zijn weer flink aan het verpakken geslagen. Echter, het aanbod van nieuwe oogst uit Nieuw-Zeeland, Egypte en China neemt ook toe. Dit kan voor spanning in de markt zorgen en de laatste maanden van het afzetseizoen bepalen. Daarmee wordt ook de afloop van pool C, die tot einde seizoen doorloopt, bepaald.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden