Agrifoto

Inside Uien

Veel belangstelling na resultaat uienpool Agrifirm

29 April 2019 - Niels van der Boom

De bewaarpool voor zaaiuien van Agrifirm Plant komt uit op €41,30 per 100 kilo, inclusief de bewaarvergoeding. Dat is het beste resultaat sinds de start. De uien in de pool zijn tussen december en april afgezet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De basisprijs voor levering in december bedraagt €40,10 per 100 kilo en vanaf week 1 wordt €0,10 per 100 kilo aan bewaarvergoeding uitbetaald. Hierdoor komt het resultaat voor week 12 op €41,30. Het afzetseizoen is medio april geëindigd met een prijs van €41,70. Bovenop de prijs wordt €0,10 per 100 kilo ledenvoordeel uitbetaald.

Bewaren heeft geloond
Het resultaat van de korte bewaarpool, die tot half januari liep, kwam uit op €33,10 per 100 kilo. Langer bewaren heeft dit seizoen zeker geloond. De gerealiseerde prijzen staan, zoals bekend, in schril contrast met het jaar hiervoor.

De gemiddelde beursnotering voor de grove zaaiuien komt in dezelfde periode (van 1 december tot 15 april) op €44,68 per 100 kilo uit. De 30% tot 60% grove uien kwamen op €41,14 per 100 kilo (beurs Emmeloord) en de categorie tot 30% zat op €33,22 per 100 kilo. Alle sorteringen bij elkaar komen op een gemiddelde van €39,68 per 100 kilo. De lange bewaarpool scoort daar €1,62 per 100 kilo boven.

Weinig tarra, goede kleur
Agrifirm is tevreden over het tarrapercentage, dat op een gemiddelde 5% uitkomt. Ook hadden de uien een mooie kleur. Het heeft vrijwel alle uien als eerste klas voor de export af kunnen zetten. Uiteraard zorgde het extreme seizoen wel voor behoorlijk minder kilo’s.

De coöperatie ziet over de gehele linie meer interesse in de uienpools. In iedere regio zijn maximale arealen voor de uienpool af land vastgesteld, zodat de logistiek en verkoopmogelijkheden goed zijn af te stemmen. In Noordoost-Nederland is het maximale areaal ingevuld. De korte en lange bewaarpools hebben geen beperking. Tot aan het oogstmoment kunnen geïnteresseerden zich aanmelden voor de bewaarpools.

Af land pool vol, bewaarpools niet
"We hebben eerst onze vaste pooldeelnemers een kans gegeven om zich aan te melden voor de af landpool", zo legt poolbeheerder Luuk Kok van Agrifirm uit. "Vervolgens konden ook nieuwe telers deelnemen. Agrifirm heeft er bewust voor gekozen om het areaal voor de af landpool beperkt te houden en heeft daarom uiteindelijk ook een aantal telers geen gelegenheid meer gegeven om mee te doen."

Kok vervolgt: "Er werd gestimuleerd om deel te nemen in de bewaarpools. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat alles logistiek goed moet worden georganiseerd in deze periode. We proberen de uientelers te enthousiasmeren voor onze bewaarpools wanneer na de oogstperiode de logistieke druk er niet is."

Ook in sommige andere regio’s ziet Kok een lichte toename, bijvoorbeeld in het zuidoosten van het land. De traditionele teeltgebieden (zoals Zuidwest-Nederland en Flevoland) tonen echter geen grote afwijking in de verwachte areaalcijfers.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden