Agrifoto

Inside Uien

Weinig uien zorgt voor weinig handel

3 Mei 2019

De lijstjes van de verwerkers en handelaren met daarop telers met vrije uien, bestaan dezer dagen slechts uit enkele namen. Bij deze telers is het de laatste 2 weken dan ook rustig op het erf. Daarnaast zorgen de hoge prijzen ervoor dat de export niet bijster hard loopt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een enorme stijging van de baalprijzen, zijn deze over de afgelopen week gestabiliseerd. Er zijn verschillende bestemmingen waar de uien op zijn, en dit zijn dan ook de bestemmingen die de hoge baalprijzen willen betalen. Ook zijn een aantal exportbestemmingen overgeschakeld op de nieuwe oogst. Dit zijn of dure alternatieven (Nieuw-Zeelandse uien) of juist goedkopere alternatieven van een mindere kwaliteit (Egyptische uien).

Doordat er exportbestemmingen zijn die afhaken en doordat exporteurs hun uienvoorraden zo lang mogelijk proberen uit te smeren, is er op het moment weinig export. Hierbij moet overigens wel gezegd worden dat er natuurlijk ook nog maar weinig uien zijn om te exporteren.

Weinig speculatie
Voor de vrije uien die op het moment nog beschikbaar zijn, worden hoge prijzen gevraagd. Het speculatieve aspect lijkt echter uit de markt te zijn verdwenen. Op deze niveaus zijn er namelijk maar weinig handelaren en verwerkers die een gokje zullen wagen door uien te kopen boven de baalprijzen.

De regionale beurs in Emmeloord is de enige beurs die momenteel nog noteert. Zij trekken de 30% tot 60% grove uien en de 60% opwaarts weer gelijk. Voor beide categorieën wordt €55 tot €60 genoteerd.

Bekijk alle noteringen hier.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden