Shutterstock

Inside Uien

Nog 3 weken voorraad bij uienverwerkers

10 Mei 2019

De uienmarkt begeeft zich momenteel in de slotweken van het Nederlandse uienseizoen. De uienvoorraad slink, maar is nog niet op. Wat is het sentiment op de markt, en wat doen de prijzen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De verwachting is dat er nog 3 tot 5 weken Nederlandse uien beschikbaar zullen zijn. Om de vaste bestemmingen lang te kunnen bedienen, worden de voorraden zoveel mogelijk uitgesmeerd. De uienexport loopt op dit moment dan ook niet bijster hard, waardoor eveneens de werkvoorraden doorschuiven. 

Niet kopen voor hoofdprijs
De meeste verwerkers kunnen nog wel nieuwe uien gebruiken, maar gaan niet voor hoofdprijzen bij de telers inkopen. Het speculatieve aspect lijkt dan ook uit de markt te zijn verdwenen, terwijl er ook geen grote risico's meer worden genomen.

Mocht de Nederlandse voorraad met circa 3 weken op zijn, dan zijn er al wel weer uien beschikbaar uit diverse andere landen. Zo leveren Egypte en Nieuw-Zeeland al uien in Europa. Spanje en Italië zullen tegen die tijd ook hun eerste oogst hebben. Of deze landen het gat kunnen opvullen, valt echter nog te bezien.

De prijzen
De baalprijzen zijn in de laatste weken gestabiliseerd. De prijsrange in de groftesorteringen is groot, maar nog wel afhankelijk van de bestemming. De regionale beurs in Emmeloord noteert op het moment nog als enige. Zij verhogen de noteringen deze week met €1 aan de onderkant en €1 aan de bovenkant. Voor zowel de 30% tot 60% grof als 60% opwaarts is €56 tot €59 genoteerd.

Bekijk alle noteringen hier.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden