Agrifoto

Inside Uien

Uienpool Flevoland realiseert passende prijs

25 Juni 2019 - Niels van der Boom

Uienpool Flevoland heeft de deelnemers een passende prijs voor seizoen 2018/2019 gepresenteerd. De deelnemers uit de provincie kenden een zeer wisselende opbrengst, al was deze veelal wel van een zeer goede kwaliteit. Dat levert uiteindelijk een saldo naar tevredenheid op.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voorafgaand aan het verkoopseizoen zei Evert Brommer, de voorzitter van de pool, dat hij hoopte op een betere prijs voor oogst 2018. Dit nadat er 2 jaar lang een resultaat rond de €8 per 100 kilo was gerealiseerd. Met een gemiddelde prijs van €46,40 per 100 kilo over week 12 is deze wens zeker vervuld. In de pool wordt gedurende de looptijd 2 keer per maand 25% van het volume verkocht.

Pool versus beurs
De pool kende een looptijd van week 45 (begin oktober) tot en met week 20 (halverwege mei). Het gaat hier om het afleveringsmoment die wordt gehanteerd voor het bepalen van de bewaarvergoeding. De verkoop start reeds eerder. Daarmee is het afleveren enkele weken eerder geëindigd dan gebruikelijk is. De Emmeloordse beursnotering voor de 30% tot 60% grof komt in deze periode uit op €40,85. Het daadwerkelijk resultaat wijkt iets af, omdat het afgelopen seizoen ook veel partijen met een sortering beneden de 30% te maken hadden.

De partijen varieerden in grofte en ook de opbrengst was sterk wisselend. Dit heeft met name te maken met de hoosbuien in het voorjaar. Daarop volgde droogte, wat de gewassen zwaar tekende. "Dergelijke lokale zware buien komen ieder jaar wel voor, zo lijkt het", zegt Brommer. "2 seizoenen terug vielen deze in Biddinghuizen. Vorig seizoen rond Swifterbant en dit jaar rond Lelystad."

Goede kwaliteit
De genoemde prijs is de nettoprijs. Voor uien die gecertificeerd zijn voor Global Gap, betaalt het een vaste vergoeding van €250 per deelnemer uit. Daarnaast is er eveneens een bewaarstaffel. "Zoals mag worden verwacht zijn de deelnemers tevreden", beaamt Brommer. "De kwaliteit is, ondanks de heterogene partijen, goed geweest. Het gemiddelde tarrapercentage is uitgekomen op 6,96%. Alertheid op probleempartijen met fusarium blijft wel geboden."

"De uienpercelen staan wisselend in Flevoland", weet hij. "Door het droge en koude voorjaar is in veel percelen tweewassigheid opgetreden. Na voldoende regen en hogere temperaturen hebben de gewassen de groei goed nu te pakken. Toch zie je de percelen ook nu weer tekenen door de combinatie van buien en hitte. Het groeiseizoen bepaalt uiteindelijk het resultaat van de pool. De verschillen na oogst 2019 zijn extreem. De hoge prijs versterkt dit. Wie in het voorjaar de zware buien ontlopen is en een redelijke oogst had, heeft een prima saldo. Andersom komt echter ook veelvuldig voor."

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden