Agrifoto

Inside Uien

Uienmarkt zoekt naar stabiel niveau

28 Juni 2019

De eerste overwinteringsuien zijn verpakt en onderweg naar hun bestemming. Doordat de baalprijzen momenteel iedere dag veranderen, is de uienmarkt nog altijd op zoek naar een stabiel prijsniveau.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eerste geplante uien van 2019 zijn afgelopen week gerooid. De vraag naar winteruien die geplant zijn in 2018 loopt nu dus ten einde, gezien de verwerkers de voorkeur geven aan deze vroege plantuien. De baalprijzen zijn echter nog gebaseerd op oogst 2018. Doordat er komende week veel aanbod wordt verwacht, en de vraag op exportmarkt nog op gang moet komen, zijn de baalprijzen zakkend.

Vraag en aanbod zullen in de komende weken bij elkaar moeten komen, zodat de baalprijzen een stabiel niveau kunnen zoeken om vervolgens op voort te borduren. Tot die tijd zijn uienverwerkers niet heel kooplustig op de uienmarkt. Naar verwachting zal de regionale beurs in Goes deze week voor het eerst een notering uitbrengen, wellicht geeft dit meer richting aan de markt.

Prognose van areaal
Het Centraal Bureau voor Statistiek bracht vrijdag 28 juni een voorlopige areaalprognose uit. Het zaaiuienareaal voor teeltseizoen 2019 neemt fiks toe. De voorlopige prognose geeft een plus aan van 9,5%. Deze toename komt vooral door uitbreiding van de nieuwe teeltgebieden in het oosten van Nederland. In de provincie Drenthe, Oost-Brabant en Limburg is het zaaiuienareaal naar verwachting ook fors toegenomen.

In tegenstelling tot het zaaiuienareaal, neemt het plantuienareaal juist af. De voorlopige prognose laat een daling zien van circa 2,2%, waardoor het plantuienareaal uitkomt op 8.900 hectare. De opbrengsten van plantuien die in juli worden gerooid, lijken gemiddeld genomen goed.

Bekijk hier de meest recente noteringen.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden