Hoewel over de te verwachten opbrengsten van zaaiuien nog weinig concreets te zeggen is, lijken de eerste signalen van de plantuienoogst goed te zijn. Iedere dag komen er meer uien beschikbaar, waardoor steeds meer sorteerbedrijven spoedig los kunnen.
De overgang tussen de seizoenen is dit jaar relatief lang voor Nederland, als gevolg van een forse oogstreductie. Desondanks zijn er tot begin juni nog uien van de oude oogst weggedraaid, terwijl dat in voorgaande jaren tot begin juli doorliep. Dat betekent dat het verwerken van de oude en de nieuwe oogst in deze periode door elkaar lopen. Dit jaar is hierop een uitzondering. Voor het gevoel gebeurt er nu weinig, maar de start van het nieuwe seizoen is dus niets aparts.
Qua prijsvorming leunt de uienmarkt nog veel op afgelopen seizoen. De hoge baalprijzen van afgelopen seizoen, maken langzaamaan plaats voor een stapsgewijze verlaging. Inmiddels is er aanbod af sorteerbedrijf voor €35 (baalprijs), waar dat 1 week geleden nog circa €60 was. De prijzen zijn globaal van toepassing op alle sorteringen. De aangeboden plantuien zijn grof, waardoor fijne maatsorteringen schaars zijn.
Export moet vlot verlopen
De komende weken zal de beschikbaarheid van uien dagelijks toenemen en dan is een vlotte export van belang. Momenteel is er voldoende droog product bij de verpakkers beschikbaar en die popelen om aan de gang te gaan. Vanuit die zijde is sprake van aanboddruk. De verwachting is dat bij een verdere verlaging van de uienprijzen het exportvolume navenant zal kunnen toenemen.
Het huidige uienaanbod wordt deels afgezet naar afnemers in Midden-Amerika. Veel Afrikaanse bestemmingen zijn nog in staat om zichzelf te bedruipen. Dat geldt ook voor Senegal, dat voor Nederland jaarlijks de grootste uienafnemer is. Wanneer de weersomstandigheden het oogsten van de uien niet meer toelaat, zal er weer moeten worden geïmporteerd. Op hele korte termijn is daar vooralsnog geen sprake van.
Verder is Groot-Brittannië een stabiele afnemer. Een opvallende afnemer voor deze tijd van het jaar is Polen, dat zowel uien voor de verpakking als schillerij/industrie nodig heeft. Echter, ook Scandinavië is op het moment aan de markt. Dit omdat de eigen teelt daar nog niet oogstrijp is.
Buffers
Het nieuwe seizoen lijkt op voorhand weinig uienbuffers tegen te komen, waardoor de afzetmarkten schoon aanvoelen. Of er veel energie gestoken moeten worden in het heroveren van markten die vorig seizoen niet of minder bedeeld zijn geweest, is lastig te zeggen. Uitgaande van de kracht die Nederland heeft (zoals een grote sorteercapaciteit en de uitstekende logistiek) mag ervan uit worden gegaan dat afnemers bij een gunstige prijsstelling zich snel weer zullen melden.
Op basis van het uienareaal is een te sombere kijk op het nieuwe seizoen vooralsnog niet nodig. Voor wat betreft de zaaiuien ligt er een belangrijke groeiperiode voor de boeg, die qua stemming nog naar alle kanten kan bewegen.
Bekijk hier de meest recente noteringen.