Shutterstock

Inside Uien

Uienprijzen laten stabilisatie zien

2 Augustus 2019

De baalprijzen en de telersprijzen voor uien zijn de afgelopen weken hard gedaald. De uienprijzen lijken nu echter weer te stabiliseren. Wat is de oorzaak van deze stabilisatie?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De beursnotering in Goes toonde deze week een negatief verschil van €2 voor de plantuien af land: €8 tot €9. Doordat de baalprijzen stabiliseren, lijken ook de telersprijzen een stabiel niveau op te zoeken. Ook werd er deze week op deze beurs voor het eerst genoteerd voor plantuien uit de schuur. Deze notering kwam uit op €10 tot €12.

Export
De stabiliserende baalprijzen gaan gepaard met een vlottere uienexport. Ondanks dat de grote volumes uitblijven, melden een aantal Afrikaanse bestemmingen zich nadrukkelijker op de Nederlandse markt. Een andere bestemming voor onze uien is Brazilië. Dit Zuid-Amerikaanse land importeert vooral grove sorteringen, waardoor de balans tussen de grove en middelsorteringen hersteld wordt.

Aan de onderkant van de markt is Polen volop Nederlandse plantuien aan het laden. De eigen oogst is nog niet zover om te rooien, waardoor de Poolse verpakkers en schillers grote vraag hebben naar Nederlandse uien.

Weinig vraag naar zaaiuien
De zaaiuien hebben door de hitte een flinke tik gehad. Veel percelen zijn al aan het strijken, waardoor de top eraf is. Hoeveel tonnen de hitte heeft gekost, moet nog blijken. Voor de komende weken wordt namelijk meer neerslag afgegeven. Bovendien is een areaaluitbreiding van 10% fors te noemen, waardoor de totale Nederlandse opbrengst alsnog groot uit kan pakken. Aangezien er momenteel genoeg plantuien voorradig zijn, is er weinig vraag naar zaaiuien.

Bekijk de laatste noteringen hier.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden