Shutterstock

Inside Uien

Export zorgt voor reuring op uienmarkt

9 Augustus 2019

De stemming onder de uientelers is in 1 week tijd behoorlijk bijgedraaid. De reden hiervoor is met name de bedrijvigheid van de handel op de uienmarkt en de gestegen prijzen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nederlandse uienexport draait in week 32 goed door. Kort gezegd zijn er 3 kartrekkers die vandaag de dag een boost geven aan de Nederlandse uienexport. Brazilië en Polen nemen daarnaast op dit moment veel grove uien af. Daarbij gaan de kwalitatief goede uien naar Brazilië en bedient Polen de onderkant van de markt.

Meer vraag
Voor uien in de middelsortering begint de export naar West-Afrika steeds beter te lopen. Er staat op korte termijn een boot gepland om naar West-Afrika te vertrekken. Dit is een van de oorzaken voor de extra vraag die er deze week op de uienmarkt is ontstaan. Het is daarentegen nog niet duidelijk wanneer de markt naar Senegal open gaat.

De telersprijzen hebben door deze toegenomen vraag een stap omhoog gemaakt. De regionale beurs in Goes noteert een plus van €1,50 voor de plantuien af land en komt daardoor uit op €9 tot €11. De prijzen voor de plantuien uit bewaring stijgen met €1, wat voor een notering van €11 tot €12 zorgt. Er heerst een vaste stemming onder de uientelers. 

Zaaiuien
In de komende weken gaan de eerste zaaiuien op de markt komen en de eerste percelen zijn zelfs al gerooid. De handelaren zijn voornamelijk op zoek naar zaaiuien die op korte termijn gerooid kunnen worden. De beurs in Emmeloord is deze week begonnen met noteren van zaaiuien. Voor de zaaiuien die snel geleverd kunnen worden, noteren zij €10 tot €12,50.

Door de areaalvergroting in de zaaiuien blijven de handelaren voorzichtig met het kopen van zaaiuien vooor de latere termijn. De regionale beurs in Emmeloord noteert voor zaaiuien uitgegroeid €8 tot €12.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden