Shutterstock

Inside Uien

Braziliaanse uienoogst bemoeilijkt door regen

29 Oktober 2019 - Niels van der Boom

Braziliaanse uientelers hebben door aanhoudende regenval moeite om de uien van het land af te krijgen. Ook is lokaal sprake van hagelschade. Eerder geoogst product komt echter wel op de markt, waardoor de prijzen onder druk staan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De uienteeltgebieden in Brazilië hadden in week 43 met een aardige hoeveelheid regen te maken, die opliep tot 35 millimeter. De oogst werd hier door gedwongen stilgelegd. Vooral in de Braziliaanse deelstaat Bahia, in het noorden van het land. Dat meldt Cebolicultura Brasil.

Prijzen onder druk
Eerder geoogst product kon door telers wel op de markt worden gebracht, waardoor de aanvoer op de markt niet is gestokt. Telersprijzen af land bedragen gemiddeld 84 reaal per 100 kilo. Omgerekend is dat zo’n €18,50. Dat is een daling van bijna 20% met de week ervoor door hete grotere aanbod.

Na de regen wordt verwacht dat telers vaart maken met de uienoogst, om hun product van het land te krijgen en zo kwaliteitsproblemen te voorkomen. Hierdoor komen meer uien op de markt, wat de prijzen verder onder druk zet. Door een combinatie van vocht en hoge temperaturen verslechtert de kwaliteit in een rap tempo.

Hagelschade
In de staat Minas Gerais zorgt de regenval al voor problemen met de productkwaliteit. De prijs van goede kwaliteit gele uien ligt hier op omgerekend op €30 per 100 kilo verpakt product. Telers in de staat Santa Catarina hebben te kampen met stormachtig weer en hagel, die lokaal voor forse schade aan het product zorgt.

De uienexport vanuit Nederland naar het Zuid-Amerikaanse land loopt dit jaar uitstekend. Tot en met week 40 is bijna 35.000 ton uien van oogst 2019 verscheept naar Brazilië. Een jaar eerder stond die teller op 0 ton en van oogst 2017 was in week 40 net geen 1.000 ton uitgevoerd. Het volume is echter de laatste 3 weken wel flink gedaald.

Exportvolume daalt
Met een totaal volume van 34.916 ton komt het land op plaats 3 in de exportlijst, na Senegal en Ivoorkust. In week 37 werd de grootste hoeveelheid geëxporteerd dit seizoen. Het ging om 6.600 ton in 1 week. De eisen van Brazilië zijn wel streng. Het vraagt grove uien van een zeer goede kwaliteit. Nu steeds meer eigen uienoogst op de markt komt ,is de vraag vanuit het land weggevallen. In week 40 ging 288 ton die kant op.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden