Shutterstock

Inside Uien

Uien grotendeels van het land

2 November 2019

Voor veel uientelers was het de week van de waarheid. Lukt het om de laatste uien voor de regen van met name zaterdag binnen te rijden?  Het zijn lange dagen geweest op de akkers. Met de natte weersverwachting van volgende week voelde veel telers...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het zijn lange dagen geweest op de akkers. Met de natte weersverwachting van volgende week voelde veel telers de druk om de gewassen deze week binnen te krijgen.

Voorafgaand aan deze week moesten er ook nog de nodige uien geoogst worden. Vanuit de sector werd halverwege oktober geschat dat 5.000 hectare zaaiuien nog gerooid en/of opgeladen moest worden. De droge dagen van deze week en het harde werk heeft flink wat resultaat geboekt. Volgens insiders is aan het eind van deze week minimaal 95% van het uienareaal geladen. In de meest Noordelijke provincies (Noord-Holland, Friesland, Groningen) is de situatie het spannendst. 

Kwaliteit lijkt redelijk
Weliswaar is de kleur van de uien er door de regen er een stuk minder op geworden, maar kwalitatief gezien lijken de uien die binnen komen redelijk.  De meeste problemen die zich aandoen zijn partijen met hergroei (met name bij partijen zonder MH bespuiting).

Weinig handel
Doordat er deze week veel uien zijn geoogst, zijn ook de werkvoorraden van verwerkers aangevuld. Op wat af land partijen na hebben verwerkers weinig uien bijgekocht. Zij werken eerst de af land partijen weg, voordat er weer actief naar uien uit de bewaring wordt gezocht.

De beurscommissie in Emmeloord veranderende deze week de stemming van de uien uit bewaring van prijshoudend naar rustig. Voor de af land uien gebeurde het omgekeerde. Waar vorige week een rustige stemming werd geschetst, gaf de beurscommissie deze week een prijshoudende stemming aan. Wat betreft de noteringen veranderde er verder weinig deze week. Alle regionale beurscommissies noteerde deze week onveranderd.

Stabiele export
Voor exporteurs is de handel al enkele weken stabiel. De vraag is breed en goed en in de baalprijzen zitten nauwelijks veranderingen.

Bekijk alle noteringen hier.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden