Nieuw-Zeeland heeft een handelsverdrag gesloten met 14 landen. Deze 'Regional Comprehensive Economic Partnership' (RCEP) zorgt voor meer vrij handelsverkeer tussen de 15 Azië-Pacific-landen. Dit is goed nieuws voor de uienexport vanuit Nieuw-Zeeland.
De details rondom het RCEP moeten nog bekend worden gemaakt. Toch staat Onions New Zealand, de branchevereniging voor de uienindustrie in het land, al voorzichtig te juichen. Het brengt nieuwe bestemmingen voor de export van Nieuw-Zeelandse uien. Alleen India, de grootste producent en consument van uien ter wereld, valt buiten deze deal. De RCEP omvat meer groenten die zonder tariefmuur uitgevoerd kunnen worden. In het verdrag staat onder meer beschreven dat bederfelijke waar binnen 6 uur moet worden afgenomen.
Naar schatting van brancheorganisatie Onions New Zealand exporteert Nieuw-Zeeland dit jaar voor $170 miljoen aan uien. Omgerekend gaat het om circa €98 miljoen. Dat is een record. Reden hiervoor is de grote vraag vanuit de Europese Unie, die zelf een zeer kleine oogst had.
Stabiel areaal
Het uienareaal in Nieuw-Zeeland bedraagt ongeveer 5.000 hectare. Dit is jaar op jaar zeer stabiel. Het is nu voorjaar en de zaaiuien bevinden zich veelal nog in het beginstadium. Oogsten begint al halverwege oktober, al komt de oogst pas rond december goed op gang. Op jaarbasis wordt zo’n 200.000 ton uien geproduceerd, waarvan zo'n 85% wordt geëxporteerd. De Europese Unie is de grootste afnemer van uien (50%). Echter, Aziatische bestemmingen worden steeds belangrijker.
Ondanks positief nieuws op het exportvlak schuilt ook wat onzekerheid voor de zogenaamde 'kiwi's'. Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke bestemming. Als het land zich niet langer in de Europese Unie bevindt, moet het opnieuw handelsafspraken maken.