Shutterstock

Inside Uien

Protesten in Bangladesh en India door uientekort

21 November 2019 - Anne Jan Doorn

In Bangladesh en India zijn protesten uitgebroken wegens de torenhoge uienprijzen. De hoge prijzen zijn een gevolg van het uientekort in India, en het exportverbod dat daarna ingesteld werd. Deze situatie heeft echter ook gevolgen voor de prijs in Nederland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De minister-president van Bangladesh, Sjeika Hasina Wajed, heeft zich nu inmiddels ook gemengd in de kwestie. Ze meldt namelijk geen uien meer op te nemen in haar gerechten. Inmiddels zorgt een staatsbedrijf van het land voor extra import, onder meer vanuit Myanmar, Turkije, China en Egypte.

Extra import
In een eerder stadium werden al 80 containers met uien uit onder meer Nederland ingekocht. Woensdag 20 november heeft ook de regering van India besloten nog eens 120.000 ton extra te importeren. Interessant om daarbij te vermelden, is dat India in normale jaren een van de grootste exporteurs van uien is.

De grootste oppositiepartij van Bangladesh heeft ondertussen protesten georganiseerd. Volgens deze partij is het uientekort vooral te danken aan de huidige regering. India is echter de 'echte reden', omdat een groot deel van de uienoogst door moessons verloren is gegaan. 

Recordprijzen in Bangladesh
Door het uientekort zijn de prijzen voor uien in India recordhoog. Daarom worden ook in India protesten georganiseerd. Sinds het exportverbod van India zijn de prijzen in Bangladesh flink gestegen. De prijs voor 1 kilo uien is normaal gesproken ongeveer €0,30, maar dat is nu €2,77. De overheid distribueert de uien daarom nu zelf, en verkoopt ze (met subsidies) aan de armste inwoners.

Voor Nederlandse uienexporteurs resulteerde dit in extra vraag naar uien. Behalve uit Bangladesh, is er ook veel vraag uit andere Aziatische landen die normaal gesproken uien uit Indonesië krijgen. Hierdoor stijgt de prijs van rode uien in Nederland. Afgelopen week noteerde beurs Emmeloord een prijs van €18,50 per 100 kilo voor grove rode uien. Voor de fijne uien stond €17,50 op het bord.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden