Agrifoto

Inside Uien

Brede export zorgt voor vertrouwen op uienmarkt

6 December 2019

Voor zowel gele uien als rode uien is een koopronde aan de gang. De brede vraag vanuit de export geeft uienverwerkers daarnaast het vertrouwen om volop door te pakken op de uienmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De welbekende bestemmingen in Afrika zijn nog steeds de kartrekkers op de Nederlandse uienmarkt. Senegal heeft daarnaast voor langere periode (dan verdacht) licenties uitstaan voor Nederlandse uien. Ook Ivoorkust is een grote bestemming; dit land neemt aankomende week nog een grote lading uien af, maar bouwen hun volumes daarna af. Medio januari zullen naar verwachting de lokale oogsten van Afrika op gang komen. Dat is ook het moment waarop Afrikaanse bestemmingen de volumes Nederlandse uien gaan afbouwen.

Dat de markt voor rode uien in korte tijd is verdubbeld, komt door vooral het gat dat India heeft achtergelaten in Azië. De Aziatische bestemmingen consumeren voornamelijk rode uien. Maar, deze bestemmingen beginnen nu ook voorzichtig naar gele uien uit Nederland te vragen. Dit zijn vooral uien die qua kwaliteit aan de bovenkant van de markt zitten.

Baalprijzen maken een stapje
De brede en grote exportvraag zorgt ervoor dat de baalprijzen een stapje omhoog hebben gezet. Voor de gangbare sorteringen is de baalprijs €20. Ook de boerenprijzen hebben zich ontwikkeld. Hierbij moet wel vermeld worden dat er onderscheid wordt gemaakt tussen partijen voor en na de langdurige regenperiode in oktober.

De 3 regionale beurzen noteren een positief verschil in hun beursprijzen. Gemiddeld genomen wordt voor de gele uien (alle sorteringen) €11 à €15 genoteerd. De beursnotering van Emmeloord maakt bij de rode uien een enorme stap. Voor beide sorteringen staat een notering van €27 tot €30 op het bord.  

Bekijk alle noteringen hier.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden