Agrifoto

Inside Peen

Minimale opleving in vraag naar peen

20 December 2019 - Jeannet Pennings

Met Kerst voor de deur is de vraag naar peen afgelopen dagen iets aangetrokken. Echter, is het genoeg om het tij in de markt te keren? Het grote percentage partijen van matige kwaliteit heeft nog steeds een drukkend effect op de prijsvorming.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het kerstdiner is traditioneel reden voor de consument om meer peen te consumeren dan gemiddeld. Peenhandelaren merkten dan ook dat met name vanuit de retail de vraag iets aantrok, zowel in binnen- als buitenland. Een opleving van de markt bleef echter uit. De kerstimpuls is minder groot dan andere jaren en onvoldoende om het gat tussen vraag en aanbod te dichten.

Het aanbod van peen is nog altijd fors, evenals het aandeel partijen van matige kwaliteit. Experts schatten dat ongeveer een derde van het peenaanbod met kwaliteitsproblemen kampt. Phytophthora is een van de boosdoeners. Het zorgt ervoor dat er nog altijd veel afland peen verhandeld wordt. Ondertussen worden ook vanuit bewaring partijen aangeboden waarvan de kwaliteit onder druk staat.

Prijs zakt iets terug
De minimale vraagtoename richting kerst in combinatie met voldoende aanbod, zorgt ervoor dat het senitment in de handel niet is veranderd. De DCA-notering Peen ligt in dezelfde lijn als voorgaande weken en is zelfs iets gedaald. Voor B-peen komt de prijs deze week uit op €8 per 100 kilo en dat is een daling van €0,50. Voor C-peen wordt gemiddeld nog steeds €10 per 100 kilo betaald.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden