Agrifoto

Inside Uien

Waterman wil eerlijke prijzen uienzaad

30 Januari 2020 - Anne Jan Doorn

Waterman Onions wil de prijzen van uienzaad transparanter en eerlijker maken. Door de tussenhandel zijn met name kleinere telers nu de dupe van oneerlijk hoge prijzen. Waterman heeft daarom een website gelanceerd waarop de prijzen van het zaad openbaar staan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

“We krijgen al jaren klachten van telers dat de verkoop van uienzaad niet transparant is. Ze weten vooraf vaak niet precies wat ze moeten betalen aan de handelaar. De prijzen worden vaag gehouden en soms gekoppeld aan teruglevercontracten, waarbij de teler min of meer gedwongen wordt zijn uien aan de handelaar te verkopen”, aldus Wim Waterman, directeur bij Waterman Onions.

Er zijn telers die al jarenlang de uienzaden voor een te hoge prijs inkopen. “We hebben daarom de website www.uienzaadonline.nl opgericht. Daar kunnen telers het uienzaad kopen, tegen scherpe, transparante prijzen. We doen dit niet uit winstoogmerk, maar puur vanuit de roep van de telers.”

Meewerking zaadfirma's 
“Een deel van de zaadfirma’s werkt mee, maar nog niet allemaal. De leveranciers willen de tussenhandel ook niet tegen de schenen schoppen”, aldus Waterman. Jaap Jonker, salesmanager bij de Groot en Slot, geeft desgevraagd aan dat de Groot en Slot wel meewerkt, maar niet vanwege de klachten over de tussenhandel. “We willen wel eens proberen of de verkoop ook online kan. Immers, alles wordt tegenwoordig via internet verkocht. Wij zien dit als een test en als het na een jaar niet goed werkt, stoppen we alsnog. Nu gaat de verkoop nog traditioneel via adviseurs en we denken dat dit op zich een goed systeem is.”

“Problemen met de tussenhandel zijn voor ons geen reden om hier aan mee te doen. De tussenhandel steekt namelijk ook energie en geld in deze verkoop. Bijvoorbeeld brandstof en uurloon, en ze schieten ook nog eens geld voor. Wij vinden het dus niet gek dat ze een vergoeding krijgen. Bovendien hanteren wij een vaste prijs, de tussenhandel verkoopt ons zaad ook voor een vaste prijs”, aldus Jonker.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden