Shutterstock

Inside Uien

Rustige uienmarkten in Europa zoeken naar afzet

12 Februari 2020

In Nederland komt er in uienland weer wat meer leven in de brouwerij. Hoe is het beeld in omringende landen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bij onze oosterburen is de uienmarkt rustig gestemd. Het is wachten op nieuwe impulsen die de markt en de uienprijzen enigszins kunnen opschudden. De rustige markt zorgt voor een stabiel prijsniveau dat voor de middelsortering (gesorteerd en geleverd in big bags, afgehaald van het sorteerbedrijf) gemiddeld op €19,50 zit.

Oostenrijk
Een vergelijkbaar beeld tekent zich op de Oostenrijkse uienmarkt. De afzet in eigen land voltrekt zich in deze periode volgens een gelijk patroon als in de voorgaande jaren. Retailacties moeten bijdragen aan het in beweging brengen van de uienmarkt.

Daar komt bij dat de afzet van uien op de exportmarkt niet naar wens loopt, doordat goedkoop aanbod van Nederlandse uien de Oostenrijkers voor de voeten loopt. Op de prijsrange - die lange tijd tussen €22 en €28 heeft gestaan - staat druk, waardoor de bovenkant van de range is gezakt naar €26. Genoemde prijzen is het beeld voor telersprijzen, gesorteerd in kisten geleverd, af boerderij.

Frankrijk
Stabiele prijzen kenmerken ook de Franse uienmarkt, waar voor normale kwaliteit uien de teler ongeveer €12,50 per 100 kilo ontvangt. Ophanden zijnde acties moeten de Franse consument verleiden tot het aankopen van uien, wat de afzet een positieve stimulans kan geven. Waar Oostenrijk aangeeft moeite te hebben om de exportmarkt te kunnen bedienen, maken de Fransen melding van een stabiele afzet van uien naar Italië.

Polen
Het is voor meerdere landen in Europa wennen om de afzet van uien op niveau te houden, na een jaar met karig aanbod. Veel Europese landen hebben meer uien geoogst dan afgelopen jaar en zoeken daarvoor afzet. Polen is één van de landen die een uitzondering vormt.

Voor Nederland is Polen dan ook een dankbare afnemer van grote volumes uien. Volumes die veelal niet in de exportstatistieken voorkomen. Desondanks maakt ook Polen melding dat de afzet van voor hen goede kwaliteit uien op de exportmarkt niet soepel verloopt. Voor eigen geteelde uien die in zakken op de Poolse groothandelsmarkten worden afgezet, wordt gemiddeld €24,50 per 100 kg betaald. Aan uien met van Nederlandse origine hangt een prijskaartje van gemiddeld €30,50 (zelfde condities).

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden