Shutterstock

Inside Uienmarkt

Remt het gebrek aan containers de inkoopgolf?

21 Februari 2020

Handelaren en verpakkers hebben de afgelopen 2 weken veel partijen uien bijgekocht. Zet deze lijn zich door of remmen logistieke problemen de huidige kooplust?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de uienmarkt vindt deze periode een inkoopgolf plaats. Beperkte voorraden zorgen ervoor dat uienverpakkers genoodzaakt zijn om weer de boer op te gaan. De transactielijsten hebben hierdoor de afgelopen twee weken veel nieuwe transacties weergegeven.

De stemming onder uientelers is hierdoor opperbest. Ze krijgen veel veel handelaren op het erf en de prijzen hebben een stap omhoog gezet. Alle noteringen van de drie regionale beurzen hebben deze week dan ook een positief verschil laten zien. Wanneer alle noteringen naast elkaar worden gelegd, dan wordt er voor de 30 tot 60% grof sortering €12 tot €15 betaald en voor de 60% opwaarts sortering €14 tot €16.

In tegenstelling tot de boerenprijzen zit weinig verandering in de baalprijzen

Brede export
Hoewel de volumes nog niet bijzonder zijn, is de vraag naar Nederlandse uien breed. Kopers in Europa, Azië en in mindere maten Afrika en Midden-Amerika zijn op de markt voor Nederlandse uien. Een kink in de exportkabel kan voortkomen uit het tekort aan reefercontainers. Het coronavirus zorgt er voor dat veel volle containers niet in China mogen worden gelost of eerst moeten worden gevuld voordat ze terugkomen naar Nederland.

Het tekort aan reefercontainers maakt een aantal verwerkers terughoudend in het bijkopen van uien. Waar zij vorige week en aan het begin van de deze week nog volop aan het bijkopen waren, willen ze nu eerst de logistieke situatie afwachten.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden