Agrifoto

Inside Uienmarkt

Na hollen is het weer stilstaan op uienmarkt

6 Maart 2020

Het is hollen en stilstaan op de uienmarkt. Na enkele drukke weken vinden er deze periode weinig transacties plaats. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De uienhandel gaat vaak gepaard met koopgolven. In de voorgaande drie weken heeft een dergelijke koopgolf plaatsgevonden. Hierbij hebben verwerkers hun voorraden weer bijgevuld en hebben de prijzen een stap omhoog gemaakt. Deze koopgolf is inmiddels weer gaan liggen.

De vraag ontbreekt bij de exporteurs, waardoor de baalprijzen vast zitten. Hierdoor is de rust wedergekeerd op de uienmarkt en worden er weinig nieuwe partijen aangekocht. Bovendien is het lastig om nu aan uien te komen. De telers zitten er nog erg vast in.

Export
Exporteurs wenden hun blik voornamelijk op Europese bestemmingen. Deze bestemmingen kopen Nederlandse uien, maar tot op heden ontbreken de serieuze volumes. Lange tijd heeft India als een van de grootst exporterende landen een exportverbod gehad.

Inmiddels is India weer begonnen met exporteren, waardoor zij in het verre oosten weer concurrerend zijn met de Nederlandse exporteurs. Eind april is wordt de ramadan gehouden, wat op korte termijn extra vraag kan opleveren vanuit Afrika.

Noteringen plussen
Hoewel de uienmarkt op dit moment stroever verloopt dan een week geleden, wordt - op de 30-60% grof sortering in Emmeloord - na overal met een plus genoteerd. Dit komt doordat de noteringen zijn gebaseerd op gedane transacties (die voornamelijk een week geleden zijn afgesloten).

Wanneer we alle noteringen naast elkaar leggen, dan wordt voor de 30-60% grof sortering €13 tot €16,50 genoteerd en voor de 60% grof sortering €15 tot €18,50. De baalprijzen blijven onveranderd.

Bekijk alle noteringen hier

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden