Agrifoto

Inside Peen

Er is lang op gewacht: reuring in de peenmarkt

20 Maart 2020 - Redactie Boerenbusiness

Maanden lang was er weinig tot geen beweging te zien op de peenmarkt. De situatie rondom het coronavirus brengt daar plotseling verandering in met een stevige vraag vanuit het supermarktkanaal. Wat betekent dit voor de huidige peenprijs?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met name aan het begin van deze week werd duidelijk: de consument hamstert. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen ontstond een heuse run op supermarkten. Handelaren slaken een zucht van verlichting. Na lange tijd komt er weer wat meer stemming in de markt. ‘Er gaat duidelijk meer weg en de prijs trekt aan’, zo wordt er gemeld.

Transport nieuwe uitdaging
Tegelijkertijd ontstaat een nieuwe uitdaging: de gekochte peen op plaats van bestemming krijgen. Met name richting Oost-Europa ondervindt het transport momenteel grote belemmeringen. Er staan lange files door grenscontroles, onder andere tussen Duitsland en Polen, maar ook richting Roemenië. Het maakt plannen lastig en werkt kostprijsverhogend.

De peenprijs profiteert van de aantrekkende vraag. De prijsverhoging is wel fragiel, gezien de onzekerheid die in de lucht hangt. Bovendien is er nog steeds relatief veel aanbod van matige kwaliteit peen, waardoor de prijsverschillen momenteel enorm zijn. Er gaan zelfs partijen van €2 per 100 kilo van de hand.

Grote prijsverschillen
De DCA-peennotering laat echter een range zien van €8 tot €18 per 100 kilo voor B-peen. Daarmee ligt de bovenkant €4 hoger dan vorige week. De vraag naar C-peen, die normaliter onder andere vanuit de horeca komt, is minder groot. Hier wordt een prijs genoteerd van €10 tot €17 per 100 kilo en dat is een lichte stijging.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden