Shutterstock

Inside Uienmarkt

Geel ontstijgt prijs van rode uien

19 Mei 2020

Het werd dit seizoen lange tijd voor onmogelijk gehouden, maar de gele uien zijn de prijs van de rode uien ontstegen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rond de jaarwisseling kon het niet op met de rode uien. Het uientekort in India zorgde ervoor dat omliggende landen bij Nederlandse exporteurs aanlopten. Toen ook India zelf orders begon te bestellen, schoot de prijs van de rode uien omhoog. In amper een paar weken tijd steeg de prijs van €20 naar €35. Handelaren en verpakkers kregen de indruk dat de rode uien dit jaar vroegtijdig op zouden raken en kochten veel voorraad in.

Annulering van orders
Helaas pakte de markt van rode uien anders uit dan verwacht, en zeker ook dan gehoopt. India annuleerde net na de jaarwisseling een aantal orders en exporteerde al snel weer de nieuwe oogst. Intussen stegen ook de baalprijzen van de rode uien waardoor een rem werd gezet op de bestellingen in Europa. Net toen de vraag naar rode uien weer wat toenam, gooiden de coronamaatregelen roet in het eten. De horeca verwerkt doorgaans veel rode uien, door de sluiting valt een belangrijke afzetmarkt weg.

Er zijn heel weinig partijen rode uien bijgekocht in 2020. Handelaren en verwerkers hebben tijdens de jaarwisseling grote posities ingenomen en de vraag naar rode uien blijft achter. Nu de kalender op half mei staat, zijn veel telers geneigd om afscheid te nemen van hun rode uien zodra een koper zich aandient. Deze ontwikkeling heeft een negatief effect op de prijs. De laatste beursnotering van Emmeloord voor rode uien kwam uit op €18 tot €20.

Vechten om de laatste gele uien
Hoe anders is de situatie bij de gele uien. Rond de jaarwisseling stond de prijs op zo'n €12 tot €15. Het leek er lange tijd op dat de uien deze prijs niet wilden ontstijgen. Pas vorige week brak de prijs naar boven uit.

Hoewel de uienexport al het hele seizoen voor loopt op het schema van het huidige exportrecord uit 2017, moesten er dit seizoen wel heel veel uien verwerkt worden door de grote areaalsuitbreiding. Het verwerken werd echter niet alleen gedaan door voor de versmarkt, ook de industriemarkt in Polen is dit jaar één van de grootste kopers van Nederlandse uien geweest (dat is niet op de exportlijsten terug te vinden).

Ook ontstonden er de laatste tijd veel kwaliteitsproblemen met (kaal vallende) uien. Dit maakt het lastig om nog goede partijen te vinden. Hierdoor ontstond er vorige week (week 20) een run op de goede uien. Voor mooie partijen wordt er nu minimaal €20 betaald. Men strijdt nu om de laatste goede uien van teeltseizoen 2019.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden