Inside Uienmarkt

Polen grootste koper van Nederlandse uien?

22 Mei 2020

Teeltseizoen 2019 zit er bijna op. Eerder dan gedacht lijken de uien op de Nederlandse markt op te raken. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De strijd om de laatste uien barste vorige week los. Deze strijd is nog steeds niet gestreden, de afgelopen week zette de prijsstijging namelijk nog flink door. Het volume goede Nederlandse uien begint langzamerhand op te raken en alternatieven uit andere landen zijn op dit moment nog beperkt. 

Dat er nog zo weinig goede uien beschikbaar zijn, verbaasd menig verpakker. Lange tijd werd gedacht dat er nog tot half juni voorraad zou zijn. Een mogelijke verklaring van het zo vroegtijdig opraken van de Nederlandse uien is dat de industriemarkt in Polen dit jaar veel uien heeft afgenomen. Deze cijfers worden niet meer opgeteld bij de exportcijfers. Met de wetenschap van nu zou de industriemarkt in Polen zomaar de grootste koper van Nederland kunen zijn . 

Reuzenstappen op de beurs
De beursprijzen maken deze week wederom een reuzenstap omhoog. In verband met Hemelvaart bracht de beurscommissie in Emmeloord deze week een dag eerder de notering uit. Op woensdag noteerden zij voor de 30-60% sortering €18 tot €30 en voor de 60% opwaarts sortering €19 tot €30. Bovendien omschrijft de beurscommissie in Emmeloord de markt als vast, wat betekent dat het aanbod kleiner is dan de vraag.

Hogere baalprijzen
Door de enorme stijging in de boerenprijzen zijn verwerkers gedwongen om ook de baalprijzen te verhogen. Deze liggen nu rond de €30. Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.

De vraag vanuit de export komt voornamelijk uit Europa en een klein gedeelte uit Afrika. Binnen Europa zijn het zowel de kwaliteitsbestemmingen en de retail, als de Oost-Europese bestemmingen die nu naar Nederlandse uien vragen. Met de stijging van de baalprijs is de kans aannemelijk dat de laatste categorie afnemers zal afhaken.  

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden