Agrifoto

Inside Uien

Hoe presteren uienpools in coronatijden?

8 Juni 2020 - Niels van der Boom

In tegenstelling tot de aardappelmarkt hebben Nederlandse uien wel allemaal een koper kunnen vinden op de wereldmarkt. Inmiddels zijn ook de resultaten van meerdere uienpools voor verkoopseizoen 2019-2020 bekend gemaakt. Hoe doen zij het in deze markt?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit artikel is gecorrigeerd op vrijdag 12 juni. De genoemde prijzen van Agrifirm zijn exclusief het ledenvoordeel.

Agrifirm Plant maakte het resultaat van zijn korte en lange bewaarpool bekend. De pool met korte opslag loopt van oktober tot januari en behaalde een resultaat van €13,25 per 100 kilo. De lange bewaarpool, voor telers met opslag van december tot en met april, komt op €14,90 per 100 kilo. De coöperatie noemt deze resultaten marktconform, met een beter dan gemiddeld resultaat.

Weinig tarra
Pakken we de uiennoteringen van Emmeloord erbij dan komt deze tot het nieuwe jaar gemiddeld uit op €12,47. Voor de periode na het nieuwe jaar is dat €14,33. In de korte pool wist Agifirm dus een beter resultaat neer te zetten dan in de tweede. Bovenop de poolprijzen wordt een ledenvoordeel van €0,60 per 100 kilo uitbetaald. Over de kwaliteit is de Apeldoornse coöperatie goed te spreken. Het gemiddeld tarrapercentage kwam op 6% uit.

Aardappel- en uienbedrijf Van Meir uit Steenbergen heeft al eind april hun bewaarpool voor uien in periode B afgesloten. Deze loopt van 1 januari tot en met half maart. Het resulteerde een prijs van €12,91 voor de sortering tot 60 millimeter en €14,69 voor de 60mm opwaarts uien. Het gemiddelde komt daarmee op €13,80, bij een uitstekende kwaliteit, zo merkt het op. In diezelfde periode noteerde beurs Goes een gemiddelde van €14,40. Vooral omdat de 60mm opwaarts in de genoemde periode relatief hoog (€15) noteerde.

Laatste loodjes
In hun nieuwsbrief schrijft Van Meir dat veel uien de bestemming Polen kregen. Ook gingen uien naar Maleisië, die dit jaar niet door China is beleverd vanwege de coronacrisis. Deze bestemming moest uiteindelijk aan Nieuw-Zeeland worden opgegeven. Inmiddels loopt pool C van Van Meir, die tot en met juni loopt en dus ook gedurende de 'hete handelsweek' voor uien. Eerder in deze periode was het juist zeer rustig. Voor komend oogstjaar houdt het bedrijf zijn uienareaal gelijk, waar eerder op lichte groei werd ingezet, schrijft directeir Leon van Meir.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden