Inside Uienmarkt

Maakt regen uien minder vast gestemd?

12 Juni 2020

Met nog een lang groeiseizoen te gaan is er al behoorlijk veel stemming voor de zaaiuien nieuwe oogst. Maakt het groeizame weer van de afgelopen week de stemming minder vast?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Veel verwerkers zijn bezig met het verkopen van de laatste uien van oogst 2019. Dit verloopt minder vlot dag gehoopt. De huidige baalprijzen werpen een drempel op voor veel exportbestemmingen. Bovendien is er ook nieuwe oogst beschikbaar vanuit concurrerende landen. Zo is Marokko een concurrent in Afrika, Italië en Spanje hebben vanuit Europa nieuwe oogst, er zijn Nieuw-Zeelandse uien en ook China concurreert met de Nederlandse uien.

Vraag vanuit retail
De vraag naar Nederlandse uien komt voornamelijk vanuit de Europese retail. Om aan deze vraag te voldoen wordt bovengemiddelde kwaliteit gevraagd. Overige bestemmingen in Europa worden mondjesmaat bediend, overzee is de export nihil.

De baalprijzen staan net als voorgaande weken op circa €30. Omdat veel verpakkers van de laatste uien oude oogst af willen, staan deze baalprijzen licht onder druk. Een overzicht van baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.

Er zijn weinig partijen van oogst 2019 die nog geen koper hebben gevonden. Voor de vrije uien is weinig animo. Van de regionale beurzen noteert alleen beurs Emmeloord nog. De beurscommissie hangt een flauwe stemming aan de uienmarkt. De beursprijzen zijn dalende. Voor de 30-60% grof sortering wordt €20 tot €24 betaald en voor de 60% grof sortering is €22 tot €25 genoteerd.

Stemming nieuwe oogst
Er is al veel stemming voor de plantuien en zaaiuien voor de nieuwe oogst. Aan het begin van de week werd door meerdere partijen €15 af land betaald, voor deze tijd van het jaar is dit al een bijzonder hoog niveau. Deze stemming wordt ingegeven door de droge start van het groeiseizoen en de dunne opkomst die daarbij gepaard gaat.

De afgelopen weken is er serieuze neerslag gevallen en was het groeizaam weer. Het feit blijft echter dat er op veel plekken plantjes missen bij de opkomst waardoor de stemming onder boeren vast blijft.  

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden