Agrifoto

Inside Uien

Contouren uienmarkt nog niet duidelijk

10 Juli 2020

De uienmarkt is nog zoekend naar stabiliteit. Omdat er nog weinig export is en de baalprijzen onzeker zijn, tasten verwerkers en handelaren de uienmarkt voorzichtig af. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De handel in oogst 2020 begint rustig. De markt moet nog vorm krijgen en de afzet op de exportmarkt moet nog op gang komen. De afzet is normaliter rustig in deze tijd van het jaar en begint doorgaans vorm te krijgen in augustus wanneer steeds meer (Afrikaanse) bestemmingen de Nederlandse uienmarkt weten te vinden.

Zoekende baalprijzen
De baalprijzen zijn daarnaast nog op zoek naar een stabiel niveau. De afgelopen weken gingen de baalprijzen met grote sprongen naar beneden. Deze week zijn er door de regen weinig uien naar binnen gereden. Hierdoor bleef vraag en aanbod in balans en stabiliseerde de baalprijzen rond de €30 voor de meest gangbare sorteringen.

Voor komende week wordt er vaster weer voorspeld waardoor er veel partijen binnengereden zullen worden. Wanneer deze uien zijn gedroogd en verwerkt, komt er meer aanbod beschikbaar. De vraag vanuit de export zal hierbij ook moeten toenemen om de baalprijzen op een stabiel niveau te houden.

Zaaiuienmarkt rustig
De zaaiuienmarkt blijft steken op een niveau rond de €15. Veel telers hebben de kans gehad om op dit niveau zaken te doen waardoor zij de prijs omhoog willen zien gaan. Bij verwerkers is er echter geen aanleiding om hierin mee te gaan. De meeste verpakkers hebben al positie genomen en de zaaiuien moeten nog een aantal weken groeien voordat ze gerooid worden. Omdat er in deze periode nog veel kan gebeuren, worden er op dit moment weinig zaaiuien verhandeld.

De handel in plantuien is nog voorzichtig. Doordat de markt nog vorm moet krijgen kiezen verwerkers en handelaren ervoor om het spel kort op de bal te spelen en niet te ver vooruit uien te kopen. 

Beursnoteringen
De beurscommissie in Goes is momenteel de enige van de drie regionale beurzen die een notering uitbrengt. De commissie brengt een notering uit voor winteruien en vroege voorjaarsplantuien. Er zit deze week geen verandering in de notering van de winteruien, er wordt net als vorige week €23 tot €25 genoteerd. De notering voor de vroege voorjaarsplantuien zakken naar een notering van €17 tot €20.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden