Wiskerke Onions

Inside Uien

Speculeren in pool Wiskerke pakt goed uit

10 Juli 2020 - Niels van der Boom

Uientelers die deelnemen aan de Speculatiepool van Wiskerke Onions uit Kruiningen hebben dit jaar munt geslagen uit hun keuze. De prijs valt €3,51 hoger uit dan die van de Basispool. De hevige prijsstijging aan het seizoeneinde is daar debet aan. Chayenne Wiskerke kijkt tevreden terug op de geleverde kwaliteit en het opmerkelijke exportseizoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het resultaat van de Basispool, die van week 41 (7 november) tot en met week 6 (7 februari) liep komt op €14,71 per 100 kilo in week 8. Voor de Speculatiepool, met een looptijd vanaf week 7 tot einde seizoen, is dat €18,22 per 100 kilo op week 25. Dit zijn de prijzen exclusief btw en inclusief aftrek van kosten en een vergoeding voor het Global Gap-certificaat.

Ter vergelijking: de gemiddelde beursnotering van Beurs Goes komt in de periode van de Basispool uit op €13,71. Voor de looptijd van de Speculatiepool is dat €16,08. In beide gevallen noteert de poolprijs dus hoger, met een verschil van 13% voor de Speculatiepool.

Gele uien volledig op
"Een bijzonder seizoen die door corona uit evenwicht werd gebracht", zo vat Chayenne Wiskerke het samen. "We hadden niet gedacht dat het seizoeneinde zo zou lopen, waarbij er plotseling een gat ontstond doordat de gele uien helemaal opkwamen. Dit geldt niet voor de rode uien, waarvan de export en prijsvorming juist lange tijd zeer goed was. De enorme vraag vanuit India was hier de veroorzaker van."

Ramp redding voor rood
Op de vraag of het areaal rode uien niet zijn max heeft bereikt, kan geen antwoord worden gegeven. "Bij een ramp in de wereld, zoals afgelopen jaar in India, zijn er voldoende afzetmogelijkheden. Hadden we deze vraag niet gehad, dan was de prijs al voor het nieuwe jaar zeer laag geweest. Nu bleef deze lang in de benen. De Nederlandse uiensector speelt in op de plotselinge vraag wereldwijd. Daar moeten we het van hebben. Met elkaar hebben we een recordproductie en export behaald."

Ook de kwaliteit zorgde voor uitdagingen, al was deze gemiddeld goed te noemen volgens Wiskerke. "Qua grofte hebben we allerlei partijen voorbij zien komen, wat mooi op de vraag aansloot. In de Basispool ligt het tarrapercentage gemiddeld op 7,63%. Voor de Speculatiepool is dat 8,22%." Voor komend seizoen gaat de poolsystematiek ongewijzigd verder. Zowel Wiskerke als de deelnemers zijn tevreden. Voor oogstjaar 2015 knipte de afnemer zijn pool op in tweeën, om onderscheid te maken in de meer stabiele eerste fase van het seizoen en ze vaak zeer volatiele tweede helft.

Gewassen hersteld
Na het weer van de afgelopen weken, waarbij ook in Zeeland regelmatig wat regen is gevallen, trekken de gewassen nu hard bij ziet Wiskerke. "We zijn positief over de groei. De planten die verloren zijn gegaan of niet opgekomen mis je, maar die er wel staan herstellen nu goed."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden