Shutterstock

Inside Peen

Vroege peen is een ware zoektocht

17 Juli 2020 - Jeannet Pennings

De peenmarkt wordt nog altijd gedomineerd door schaarste. Er is een stevige vraag van Europese afnemers, maar te weinig aanbod om daar invulling aan te geven. De prijzen gedijen er goed onder.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Daarmee verandert er weinig in de marktsituatie ten opzichte van voorgaande week. Er blijft sprake van krapte. Zeker in het aanbod C-peen, omdat het product dit jaar moeilijk aan de maat komt. De ontwikkeling is duidelijk trager dan andere jaren. Telers en handelaren vermoeden dat de oostenwind in maart de groei flink heeft vertraagd. Dit in combinatie met de matige grondstructuur, een moeizaam zaaiseizoen en aanhoudende droogte in het voorjaar.

"We willen allemaal graag rooien en afleveren, maar het product groeit onvoldoende hard", geeft een handelaar aan. Waar er vorig jaar opbrengsten waren van 70 tot 80 ton per hectare, is dat nu soms maar de helft. "Om toch aan de tonnen te komen, worden er daarom meer hectares gerooid", vertelt een andere handelaar. Er is dit jaar niet meer peen geplant, dus de vraag is: wat voor effect gaat dit hebben op het aanbod verderop in het seizoen?

DCA-peennotering
De verwachting is in elk geval dat de schaarste nog enige tijd blijft aanhouden. Dat leidt op dit moment tot een stevige prijsvorming in de peen. De DCA-notering komt deze week voor B-peen uit op €28 tot €32 per 100 kilo. De prijs voor C-peen ligt in de range van €30 tot €35 per 100 kilo.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden