Agrifoto

Inside Uien

Gemiddelde opbrengst in pool Van Meir 36 ton

20 Juli 2020 - Niels van der Boom

Uien- en aardappelbedrijf Van Meir uit Steenbergen heeft zijn derde en laatste poolperiode (pool C) afgerond met het hoogste resultaat dit seizoen. Met een gemiddelde hectareopbrengst van 36 ton onder pooltelers is het schrapen voor een positief saldo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van Meir heeft in week 22 de laatste uien in pool C verwerkt. De start was in week 12 (half maart). In deze periode heeft de pool ten opzichte van periode A en B goed gepresteerd. Zowel de prijs tot 60mm (€14,81 per 100 kilo) als die van 60mm opwaarts (€16,66) liggen boven de voorgaande jaren. Het gemiddelde komt daarmee op €15,74. Dit is €1,94 meer ten opzichte van periode B en €1,58 meer ten opzichte van periode A.

Het beursresultaat van Beurs Goes komt in deze periode uit op gemiddeld €16,42. Vooral omdat vanaf half mei de uienprijs in korte tijd verdubbelde.

Tegenvallende opbrengst
De gemiddelde hectareopbrengst onder pooltelers komt over oogstjaar 2019 uit op 36 ton, zo meldt het bedrijf in hun nieuwsbrief. Dat geeft voor levering in pool C een bruto resultaat van €5.666,40 per hectare, waarmee telers het seizoen helaas niet positief af kunnen sluiten. De hectareopbrengst is weliswaar 16 ton meer dan in het dramatische jaar 2018, de financiële cijfers tonen een ander plaatje. Het bruto saldo voor pool C komt namelijk op €7.440 per hectare, waarbij een fikse prijs van €37 per 100 kilo de lage hectareopbrengst deels compenseerde.

Bij aanvang van oogstjaar 2019 was een opbrengst van 50 ton de prognose. Dit pakte uiteindelijk anders uit, waar de pool onder te lijden had. De kwaliteit ging in mei hard achteruit. Vooral het 'kaal vallen' van de uien was een probleem, meldt directeur Leon van Meir. Dit is te wijten aan de lage luchtvochtigheid.

Biologische markt booming
De prijs voor biologische rode uien tapt uit een heel ander vaatje. Die komt (over het gehele seizoen) voor rode zaaiuien uit op €55,25. Van de biologische gele uien was te weinig product beschikbaar voor het vormen van een pool. Dit resultaat ligt zelfs nog €8,13 boven de prijs van oogstjaar 2018 (€47,12). Het bedrijf spreekt van een goede tot stabiele markt voor biologische uien, door een toenemende consumptie.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden