Shutterstock

Inside Uien

Uienmarkt ademt Spaanse Costa sferen

31 Juli 2020

De Nederlandse uienmarkt oogt nog steeds rustig. Of de rust de komende weken blijft aanhouden of de bekende stilte voor de storm is, is afwachten. Wat speelt er deze week op de uienmarkt?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op dit moment hebben uiensorteerbedrijven geen gebrek aan werkvoorraad. Met droger weer in aantocht lijkt nieuwe aanvoer van plantuien af land niet op problemen te stuiten, of het zou al het mogelijk te warme weer moeten zijn wat voor enige vertraging kan zorgen.

De noteringscommissie van uien in Goes heeft deze week op basis van het rustige marktbeeld de notering voor af land plantuien geprikt op €14 tot €17, wat gemiddeld €1,50 lager is dan de notering in week 30.

Exportbelangstelling
Exporteurs merken dat de belangstelling naar uien tot nu toe maar langzaam uit de startblokken komt. Nog steeds is de aanwezige voorraad bij verpakkers ruim voldoende en is er geen noodzaak om bij de teler uien te kopen. Wonden likken lijkt eerder aan de orde van de te dure aankopen ten opzichte van de huidige markt. Vorig jaar prijkte Brazilië prominent op de lijst van afnemers, daar is nu geen sprake van. Ook Polen was vorig jaar als afnemer actiever, waardoor het wachten is op het opengaan van de grenzen van Nederlands grootste afnemer: Senegal.

En dat is een streep door de rekening, want menigeen kijkt uit naar reuring in het inkoopkanaal. Gelet op de stand van de gewassen dan is er op veel percelen wat af te dingen, wat bij telers de associatie oproept van dat uien wel eens duur kunnen worden. Voorlopig lijkt de handel niet echt te willen bewegen op het beeld dat men in het veld ziet. Eerst de afzet, dan de rest lijkt het devies.

Niet abnormaal
De rust op de Nederlandse uienmarkt is voor de maand juli overigens geen abnormaal verschijnsel. De afzet begint pas echt vorm te krijgen richting tweede helft augustus. Veel bestemmingen waar Nederlandse uien naar toe gaan zijn òf zelfvoorzienend òf hebben goedkopere alternatieven. Onder anderen China is Nederland prijstechnisch de baas om landen in Azië te beleveren. De prijs van Nederlandse uien zal eerst verder moeten zijn uitgezakt om de interesse van kopers los te weken. De kwaliteit lijkt overigens goed, wat een pre is om kopers te overtuigen vooral in Nederland uien te kopen.

Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden