Shutterstock

Inside Uien

Poolse telers nemen meer uien in bouwplan op

5 Augustus 2020

Het afgelopen seizoen gold Polen als één van de belangrijke steunpilaren onder de afzet en prijsvorming van Nederlandse uien. Wat mag dit seizoen van de Poolse interesse naar uien worden verwacht?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het afgelopen seizoen was de uienopbrengst in Polen maar mager. Droogte speelde de Poolse telers parten. Als reactie daarop hebben zij meer uien geplant en gezaaid, zo blijkt uit cijfers van het Poolse statistiekbureau. Op dit moment is Polen bezig met het wegwerken van de oogst van winteruien en plantuien. Deze worden in een prijsrange van €14 tot €22 verhandeld en de opbrengst is goed.

Het gestegen areaal zou volgens de laatste schattingen een uienoogst gaan opleveren van ruim 600.000 ton en dat is ruim 40.000 ton meer dan afgelopen seizoen. Ondanks de uitbreiding ligt de verwachte opbrengst dit jaar circa 25.000 ton lager dan het gemiddelde van de oogstjaren 2016 tot en met 2019.

Geen topopbrengst
De opbrengst van de zaaiuien lijkt door verschillende oorzaken op voorhand niet tot een topopbrengst te leiden. Het voorjaar verliep droog en serieuze regen viel pas in mei/juni. Op basis van de nu beschikbare uien zal Polen niet direct koper zijn, maar op basis van de te verwachten zaaiuienoogst is dat nog niet gezegd.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden