Shutterstock

Inside Uien

Is de week van de waarheid in uien aangebroken?

7 Augustus 2020

Ook deze week bleef de zo gehoopte prijsstabilisatie in uien uit. De uienmarkt heeft zijn balans kennelijk nog niet gevonden. Wat kunnen we de komende week van de uienmarkt verwachten?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afgelopen week werd op basis van de Goese uiennotering al duidelijk dat de bodem van de plantuiennotering nog niet bereikt was. Toen daalde de notering met gemiddeld €1,50 per 100 kg. Deze week werden de voorjaarsplantuien genoteerd tussen €12,50 en €15,00, een daling van gemiddeld €1,75. Het gevoel dat dit prijsniveau de bodem zou moeten zijn overheerste overigens maandagmiddag nog niet.

In de loop van de week werden de weersverwachtingen steeds overtuigender van een hittegolf. Telers hopen met een versnelde ronde beregenen de gewassen voor een vroeg einde te behoeden, omdat anders voor een nekslag wordt gevreesd. De ophanden zijnde hittegolf zorgde dat er nieuwe stemming in de markt sloop. Zo zijn er voor een goed blok zaaiuien af land weer zakengedaan voor €15 per 100 kilogram. In Emmeloord zag de eerste af land notering voor zaaiuien uitgegroeid het levenslicht met een prijsrange van €12,50 tot €15,00 met een prijshoudende stemming. Vorig jaar in dezelfde week was de eerste notering voor uitgegroeide uien €8,00 tot €12,00 met een rustige stemming.

Stijgende temperatuur en stemming
De warmte waar Nederland eind deze en volgende week op wordt getrakteerd zorgt voor een aanpassing van het binnenhalen van de plantuien. Insiders geven aan dat kaalvallende plantuien op dit moment voor wat problemen zorgen. Zorgen over tekorten van werkvoorraden zijn er overigens niet, het aanbod is ruim voldoende.

Met het stijgen van de temperatuur stijgt ook de stemming onder telers. Die nemen een houding aan die je bij hoge temperaturen vaker ziet: het achterover leunen en even niets doen. Omdat er qua handel weinig te beleven is, zeker op de langere termijn, is de handel niet rauwig om die houding. Toch lijken juist telers met plantuien door te willen werken en bieden desnoods plantuien aan onder de prijsrange van Goes. Ook sorteerders is eenzelfde lot beschoren en werken daar waar mogelijk door om maar uien kwijt te kunnen raken ook al moet men op de financiële blaren zitten, omdat inkoop en verkoop niet met elkaar matchen. Het lastigste artikel zijn de grove sorteringen, waar nu te weinig afzet voor is.

Export naar Senegal
Nog steeds is er geen groen licht vanuit Senegal voor wat betreft het opengaan van de grens voor uien. Voor meerdere exporteurs is dat een reden om minder actief te zijn ten opzichte van collega's die op dat gebied meer risicozoekende zijn. Begin volgende week zullen meerdere zendingen afvaren naar Dakar die daar naar verwachting rond 21 augustus aankomen. Bij het vastleggen van containers zijn al afspraken gemaakt voor een aantal dagen respijt (demurrage) voor het geval de Senegalese grens voor uien dan nog niet open is. Voor Nederland is de afzet van uien naar Afrika nieuw onder een corona gesternte. Wat dit betekent voor de totale export is lastig aan te geven.

Meerdere exporteurs hebben nog geld onderweg van eerdere leveringen van uien aan Afrikaanse afnemers. Dat is op zich geen abnormaal verschijnsel, maar door corona hebben exporteurs wel minder kans gehad om dat te innen. Vanwege de coronacrisis hebben Afrikaanse landen het financieel zwaar. Dat brengt een extra dimensie met zich mee tot hoever je als exporteur zou willen gaan met het leveren van uien. In een gezonde marktsituatie wordt door Afrikaanse uienhandelaren circa 1 week voorgefinancierd, maar nu loopt dit op tot in bepaalde gevallen tussen 2 en 4 weken. Het blijven leveren zorgt dus niet voor minder risico. Enige terughoudendheid onder Nederlandse exporteurs is dus wel te begrijpen.

Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden