Agrifoto

Inside Peen

Is het areaal peen over zijn hoogtepunt heen?

10 Augustus 2020 - Niels van der Boom

Het areaal peen in Nederland krimpt dit jaar. Dat is niet zo vreemd, omdat de teelt in 2019 flink piekte. In vergelijking tot het gemiddelde blijft de teelt nog altijd vrij fors. Hoe de teelt zich beweegt per provincie en per gemeente toont data afkomstig van Boer&Bunder.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het totale areaal wortelen in Nederland komt dit jaar uit op een exacte 9.600 hectare. Dit is een krimp van 400 hectare in vergelijk tot 2019. Daarmee blijft de oppervlakte nog altijd fors. Het 5-jarig gemiddelde komt op 9.387 hectare. Onder dit totaal wordt de teelt van winter-, was- en bospeen geschaard. 70% van de totale peenteelt komt voor rekening van winterpeen. We praten dan over B- en C/D-peen.

Flevoland stabiel
Op provincieniveau wordt in 1 klap duidelijk dat Flevoland het absolute zwaargewicht in de peenteelt is. 38% van het totaal areaal ligt in deze provincie. De teelt is dit jaar licht afgenomen, met 1%. In vergelijking tot het 5 jarig gemiddelde is de oppervlakte dit jaar 6,6% groter. Vooral in 2019 piekte de teelt. Toen groeide de teelt met 367 hectare. In de Noordoostpolder groeit met bijna 1.700 hectare verreweg de meeste peen, gevolgd door Dronten (1.300 hectare) en Zeewolde (300 hectare).

Noord-Brabant telt na Flevoland de grootste oppervlakte wortelen. Het gaat net niet om 2.000 hectare. De zuidelijke provincie noteert ook de grootste min: 6,5% (136 hectare). Veruit het grootste aandeel (63%) is waspeen. Ook vind je in deze provincie het grootste aandeel bospeen. Buurprovincie Limburg telt als enige andere provincie meer dan 1.000 hectare wortelen, al haalt het die drempel maar nipt. Het aandeel waspeen is hier met 65% nog iets groter.

Meer peen in Limburg
De peenteelt in Limburg is met 40 hectare iets toegenomen. Ook Drenthe en Overijssel noteren een klein plusje. In alle andere provincies blijft het areaal gelijk, of daalt het licht. Grote verschuivingen per gemeente of regio zijn niet merkbaar. Na Flevoland is de Noord-Hollandse gemeente Hollands Kroon goed voor de meeste wortelen, gevolgd door het Zeeuws Terneuzen en Het Hogeland (Groningen). Niet zo verwonderlijk dus dat de meeste wortelen op lichte zavel (2.200 hectare), zware klei (1.580 hectare) of lichte klei (1.370 hectare) worden verbouwd.

Als abonnee van Boerenbusiness kunt u gebruik maken van de speciale kortingsactie voor Boer&Bunder. U ontvangt 10% korting op de abonnementsprijs van Boer&Bunder. Klik hier voor meer informatie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden