Agrifoto

Inside Uien

Plantuien zitten de zaaiuien in de weg

21 Augustus 2020

Nu de markt naar Senegal open is, krijgt de Nederlandse uienexport steeds meer vorm. Verpakkers hebben op dit moment echter nog voldoende positie om de vraag in te vullen. Op de boer vindt er weinig handel plaats, plantuien en zaaiuien zitten elkaar...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de boer vindt er weinig handel plaats, plantuien en zaaiuien zitten elkaar in de weg. Het hete weer van de afgelopen tijd heeft er voor gezorgd dat de oogst in de plantuien werd doorgeschoven en de zaaiuien eerder gerooid kunnen worden dan in eerste instantie werd gedacht.

Op dit moment hebben veel verpakkers nog de nodige verplichtingen in plantuien die zij eerst willen wegwerken. Daarnaast zijn er in een eerder stadium veel uien gekocht voor relatief hoge prijzen. Met de zaaiuien in aantocht is er daarom weinig kooplust onder de verpakkers.

Reuring door Senegal
Hopelijk zorgt het open gaan van de Senegalese uienmarkt voor meer reuring op de markt. Er werd lange tijd gespeculeerd over het open gaan van de markt. Op donderdag 20 augustus kwam het verlossende woord. Per direct is de uienmarkt open waardoor er weer uien geëxporteerd mogen worden naar de doorgaans grootste afnemer van Nederlandse uien.

Naast Senegal is ook Ivoorkust op dit moment een goede koper van Nederlandse uien. Überhaupt komt de meeste vraag momenteel uit West-Afrika. In Europa is Groot-Brittannië een constante afnemer maar verder is de vraag nog gering. De vraag vanuit Azië en midden en Zuid-Amerika is op dit moment nog beperkt.

Eerste notering in Middenmeer
Voor de eerste keer dit seizoen heeft de beurscommissie in Middenmeer een notering uitgebracht. Hiermee brengen alle drie de regionale beurzen deze week een notering uit. In Goes betreffen de noteringen de plantuienmarkt. Voor plantuien af land wordt €13 tot €14 genoteerd en voor de plantuien uit de schuur komt de notering uit op €15 tot €17. De noteringen in Middenmeer en Emmeloord zijn gericht op zaaiuien. Wanneer beide noteringen naast elkaar worden gelegd dan wordt er voor de zaaiuien af land €12 tot €15 genoteerd.

De baalprijzen hebben de laatste weken een stabiel niveau gevonden. De meest gangbare maten levering in de baal €20 tot €21 op. Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden