Shutterstock

Inside Uien

Senegal geeft uienexport een boost

3 September 2020

De meest recente exportcijfers (week 33) zijn al weer de zevende exportcijfers die dit seizoen gepubliceerd zijn. De cijfers van week 33 zijn van een heel ander kaliber dan tijdens de start van het seizoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Waar de exportcijfers in de eerste weken van dit seizoen niet boven de 20.000 ton uitkwamen is week 33 goed voor een exportvolume van 34.405 ton uien. Het seizoenstotaal staat nu op 114.132 ton geëxporteerde uien. Dit komt neer op een gemiddelde export van 16.305 ton per week.  Het totaal geëxporteerde volume van dit seizoen loopt nu circa 7.500 ton voor op vorig seizoen. Een belangrijke kanttekening hierbij is dat de markt naar Senegal vorig seizoen later open ging dan dit jaar.

Impact op export
Het opengaan van de uienmarkt in Senegal heeft nogal wat impact op de Nederlandse exportmarkt. De grote stijging van het exportvolume in week 33 is namelijk volledig op het conto van Senegal te schrijven. Senegal is namelijk goed voor een export van 15.777 ton waarmee het bijna de helft van het Nederlandse exportvolume tot zich neemt.

De Senegalese uienmarkt is pas in week 34 officieel open gegaan. Omdat de uien in week 33 de Nederlandse vaarwateren verlieten zijn deze exportcijfers meegerekend met de exportcijfers van week 33.

Met een straatlengte achterstand is Ivoorkust met 3.913 ton uien de op één na grootste afnemer in week 33. De derde plaats wordt ingenomen door Groot-Brittannië met 1.646 ton. Daarnaast zijn er nog vier andere bestemmingen (allen afkomstig uit West-Afrika) die in week 33 meer dan 1.000 ton afnemen. Mauritanië, Mali, Guinee en Gambia hebben hiermee een behoorlijk aandeel in de exportcijfers.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden