Paul Richard Jones / Shutterstock.com

Inside Uien

Senegal dicteert de Hollandse uienexport

9 September 2020

Senegal is al jaar en dag de grootste afnemer van Nederlandse uien. De mate waarin Senegal aan de markt is heeft daarom grote impact op het totale exportcijfer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De voorlopige exportcijfers van week 34 zijn onlangs bekendgemaakt. Er is in deze week 20.778 ton Nederlandse uien uitgevoerd. Dit staat in schril contrast met de exportcijfers van week 33, toen 34.783 ton uien is geëxporteerd. Het verschil zit met name in de toevoer naar Senegal. In week 33 importeerde Senegal 15.777 ton uien, in week 34 blijft de export naar het West-Afrikaanse land steken op 3.036 ton. Daardoor mist de export alleen al op Senegal 12.741 ton in een week.

Hiermee heeft Senegal een behoorlijke vinger in de pap. Op het moment dat de markt naar Senegal opengaat, worden vaak veel uien gestort op de kades van de haven in Dakar. Vervolgens hebben Senegalese importeurs voldoende voorraden, die zij eerst gaan wegwerken voordat er weer nieuwe Nederlandse uien nodig zijn. De export naar Senegal beweegt daarom vaak in golfbewegingen.

In totaal zijn er dit seizoen 136.049 ton uien geëxporteerd. Hiermee loopt de export circa 4.000 ton achter ten opzichte van vorig seizoen. Gemiddeld genomen komt de export uit op 17.006 ton per week.

Ivoorkust de grootste
De export top drie wordt gevormd door de gebruikelijke afnemers. Ivoorkust neemt met 3.665 ton uien het grootste volume af. Ondanks dat de export een stuk lager is dan in week 33, neemt Senegal alsnog de tweede plaats in beslag. De derde afnemer is Groot-Brittannië met 2.140 ton. Daarnaast importeren ook Mali, Mauritanië en Guinee mee dan 1.000 ton in week 34.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden