Agrifoto

Inside Uien

Het is dringen op de Afrikaanse uienmarkt

11 September 2020

Het is eenrichtingsverkeer op de exportmarkt voor uien. De vraag komt voornamelijk uit Afrika. Hoe groot is de impact van Afrika op de Nederlandse exportmarkt?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De jongste exportcijfers zijn die van week 34. Een analyse van deze cijfers leert dat er in deze week 13.259 ton uien zijn geëxporteerd naar het continent Afrika. Dit komt neer op 64%. Een week eerder lag dit percentage zelfs op 79%. In de cijfers zat een groot volume voor Senegal die de uienmarkt een week later opende.

Druk op baalprijzen
Al met al is de export erg eenzijdig richting Afrika. Verwerkers en exporteurs proberen allemaal een slaatje te slaan uit de vraag vanuit Afrika, hierdoor is het dringen op de Afrikaanse markt met prijsdruk op de baalprijzen als gevolg.

De baalprijzen voor de meest gangbare maten staan gemiddeld op €17. De DCA notering Baalprijs Uien is alleen van toepassing op de zaaiuien, een overzicht van de notering vindt u hier.

Handel op de boer
Op de boer worden weinig uien gekocht. Enerzijds hebben veel verwerkers nog plantuien ter beschikking en anderzijds zijn er al veel percelen in een eerder stadium gekocht. De meeste van deze percelen zullen de komende weken binnengereden worden. Verpakkers hebben daarom ruim voldoende voorraad ter beschikking.

De 3 regionale beurzen noteren alleen nog maar voor de zaaiuien. Deze noteringen staan bij alle noteringscommissies onder druk. Wanneer we de noteringen naast elkaar leggen dan wordt er €9 tot €12,50 genoteerd.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden