Shutterstock

Inside Uien

Handel op uienmarkt trekt weer aan

25 September 2020

Het zijn drukke weken geweest op de uienpercelen. Er zijn de afgelopen 2 weken veel uien naar binnen gereden, ook de vraag naar uien is wat positiever.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met name de markt voor rode uien is momenteel een stuk vriendelijker.  Het exportverbod dat India heeft ingesteld zorgt voor een toegenomen vraag naar rode uien. Het is nog onduidelijk hoe lang het exportverbod aan gaat houden. Omdat vorig jaar de markt voor rode uien niet goed is afgelopen en er dit seizoen een areaaluitbreiding is in rode uien, hebben veel verwerkers de voorraden klein gehouden. De onverwachte vraag vanuit Azië zorgde er daarom voor dat er afgelopen 2 weken veel uien op de boer zijn bijgekocht.

Meer gele uien
Niet alleen de markt voor rode uien is vriendelijker, er zijn de laatste weken ook meer gele uien bijgekocht. De markt voor gele uien is lange tijd erg rustig geweest, in deze periode zijn er weinig uien op de boer bijgekocht. De uienprijzen lijken op dit moment te zijn gestabiliseerd, met de goede oogstomstandigheden van de laatste 2 weken zijn er daarom veel partijen bijgekocht die nu naar binnen zijn gereden.

De export is nog steeds erg afhankelijk van Afrika. Nu de vraag naar rode uien is toegenomen is ook de vraag vanuit Azië naar gele uien wat vriendelijker. De grote volumes ontbreken echter nog en de afnemers uit Azië vragen veelal om lastige verpakkingen waardoor er relatief veel werk is gemoeid voor lage volumes.

Beursprijzen
De regionale beursnoteringen laten zien dat de markt voor gele uien beter in zijn vel zit. Na 4 achtereenvolgende weken waarin de beursnoteringen daalden geven de beurscommissies in Goes en Middenmeer deze week een onveranderde markt aan. De beurscommissie in Emmeloord zet voor zowel de 30-60% grof sortering als de 60% op sortering een plus van €0.50 op het bord.

Normaal gesproken wordt er alleen in Emmeloord genoteerd voor rode uien. Deze week bracht ook de beurscommissie in Goes een notering uit. Wanneer we beide noteringen naast elkaar leggen dan wordt er voor rode uien €13 tot €16.50 genoteerd.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden