Agrifoto

Inside Uien

Uienmarkt raakt steeds beter in zijn vel

9 Oktober 2020

De toegenomen vraag naar uien vanuit de export zorgt ervoor dat verwerkers en handelaren zich steeds meer op het boerenerf laten zien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De uienexport is de laatste weken een stuk vriendelijker. De vraag vanuit Afrika is goed en bestemmingen uit Azië zorgen ervoor dat de vraag een stuk breder is geworden. Naar Azië vertrekken voornamelijk uien in de kleinverpakking, dit zorgt er voor dat verwerkers momenteel ruim zitten in het werk.

Meer op de boer
De goede export zorgt ervoor dat uienverwerkers snel door hun voorraden raken. Lange tijd zijn er weinig uien op de boer bijgekocht, nu de vraag vanuit de export weer is verbeterd zorgt dit ervoor dat handelaren en verwerkers zich weer op de boer gaan melden. Aangezien de meeste telers de uien net hebben binnengereden, is het momenteel lastig om aan product te komen. Hierdoor zit de boerenprijs de laatste week een stuk beter in zijn vel.

De markt voor rode uien is de laatste weken erg in beweging geweest omdat India een exportverbod heeft ingesteld. Sinds dit nieuws naar buiten is gebracht, is de prijs voor rode uien flink gestegen. Inmiddels zijn er vele partijen op korte en lange termijn bijgekocht. Omdat de markt voor rode uien vorig seizoen niet goed is afgelopen, kiezen de meeste verwerkers ervoor om de voorraden niet al te groot te laten worden.

Beursnoteringen
Alleen in Emmeloord wordt er nog voor gele uien af land genoteerd, deze notering komt uit op €9 tot €11. De noteringen voor gele zaaiuien uit bewaring zijn deze week allemaal een stuk positiever. Wanneer de 3 regionale noteringen naast elkaar worden gelegd dan wordt er voor de 30-60% grof sortering €12 tot €14,50 betaald en voor de 60% opwaarts sortering €11 tot €14. Daarnaast omschrijven de beurscommissies in Middenmeer en Emmeloord de markt als prijshoudend en vast. Dit wil zeggen dat het aanbod kleiner is dan de vraag.

De boerenprijzen kruipen op dit moment steeds dichter naar de baalprjjzen toe. Voor de meest gangbare maten wordt in de baal €17,00 tot €18,00 betaald. Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden