Shutterstock

Inside Akkerbouw

Is er een tekort aan zakken voor uien en aardappelen?

5 November 2020 - Kimberly Bakker

De coronacrisis krijgt grip op verpakkingsmateriaal voor uien. In het begin van de crisis hebben op de Filipijnen, in China en in Bangladesh diverse fabrieken voor uienzakken stilgelegen. Een tekort is volgens insiders zichtbaar. De vraag is hoe groot dat tekort is en welke gevolgen dit heeft voor de afzet. En hoe zit het eigenlijk met jutezakken voor aardappelen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met name in Azië bevinden zich de producenten van zakken voor uien en jutezakken voor aardappelen. Als gevolg van de coronamaatregelen zijn 2 van de 3 grootste fabrieken van netzakken voor uien in het begin van de crisis stilgelegd. De levertijd voor deze zakken is normaliter al behoorlijk fors, maar door vertraging als gevolg van het tijdelijk stilleggen van deze fabrieken is op sommige plaatsen inmiddels een klein tekort aan zakken ontstaan.

Volgens de insiders is van een 'echt tekort' op de aardappelmarkt geen sprake, omdat fabrieken van jutezakken voor aardappelen (ondanks de coronamaatregelen) wel door konden draaien. Overigens leek het er van de zomer nog wel even op dat orkanen en slechte weersomstandigheden in Bangladesh voor tekorten zouden zorgen, maar uiteindelijk is dat geen werkelijkheid geworden. "Het vraagteken rondom een tekort aan jutezakken is inmiddels zelfs helemaal naar de achtergrond verdwenen", zo melden diverse insiders.

Geen grote problemen voor afzet
Het tekort aan zakken voor uien is daarentegen niet zo groot dat het voor grote problemen in de afzet zorgt. De grotere sorteerders die onder eigen naam exporteren, treft dit probleem sowieso minder. Dit omdat zij vaak voldoende zakken op voorraad hebben. Het zijn volgens insiders dan ook vooral de netzakken zonder merk die lastig te verkrijgen zijn. Een levertijd van enkele weken is geen uitzondering.

De meeste sorteerders en exporteurs werken met een simpele oplossing: "Als de zakken die we doorgaans gebruiken voor de rode uien er niet zijn, dan gaan de uien gewoon in een andere zak." Kortom, er zijn nog genoeg alternatieven. Een beperkend effect op de export ligt daarom niet voor de hand.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden