Shutterstock

Inside Uienmarkt

Wat is het marktaandeel van Azië in de uienexport?

13 November 2020

Er is de laatste tijd veel te doen over de vraag naar uien vanuit Azië. Het wegvallen van India als belangrijke concurrent zorgt ervoor dat de vraag vanuit het verre oosten is toegenomen. Hoe groot is het marktaandeel van deze Aziatische bestemmingen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De export van uien loopt nog steeds goed. Het zijn de bestemmingen die in de voorgaande weken ook al zijn beschreven die nog steeds aan de markt zijn voor Nederlandse uien. Tot op heden schikken de hogere baalprijzen de bestemmingen nog niet af.

Vraag uit Azië
Met name vanuit Azië is er dit jaar meer vraag naar Nederlandse uien. In de cijfers tot en met week 43 wordt duidelijk dat Aziatische bestemmingen dit jaar al 54.517 ton uien zijn geëxporteerd, deze cijfers lopen ruim 31% voor ten opzichte van een jaar eerder. Het geëxporteerde volume naar Azië is in week 42 circa 12% van het totale exportcijfer. In de nog niet gepubliceerde weken (44 t/m 46) is de vraag vanuit Azië ook aanzienlijk geweest waardoor het marktaandeel van Aziatische bestemmingen in de komende weken vermoedelijk groter zal worden.

De vraag vanuit Azië is zoals gezegd aanwezig. Een probleem dat zich hiermee voordoet, is de beschikbaarheid van containers. De aanvoer van uien in Azië gaat voornamelijk via containers. Sinds het uitbreken van het coronavirus is de beschikbaarheid van containers in disbalans. Exporteurs krijgen hier steeds vaker mee te maken. Dit zorgt ervoor dat er genoeg vraag is naar Nederlandse uien, maar dat deze vraag niet altijd ingevuld kan worden.

Deze week zijn er weinig veranderingen op de regionale beurzen. Alleen beurs Goes verhoogd de uiennotering met €0.50 naar €18 tot €21. De beurscommissies in Emmeloord en Middenmeer geven beien een prijshoudende stemming aan, dit wil zeggen dat het aanbod kleiner is dan de vraag.  

De baalprijzen hebben de laatste weken een stap kunnen zetten. Voor de meest gangbare maten wordt €25 tot €27 betaald. Een overzicht van de baalprijzen is te zien in de DCA notering Baalprijs Uien.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden