Shutterstock

Inside Uien

Beursprijzen dalen voor het eerst sinds september

11 December 2020

Sinds de bewaarperiode voor uien is begonnen, zijn de prijzen van de regionale landbouwbeurzen niet meer gedaald. Deze week kwam hier voor het eerst dit bewaarseizoen verandering in.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wederom gooien de laatst gepubliceerde exportcijfers hoge ogen. Voor de derde keer op rij komen de exportcijfers boven de grens van 40.000 ton uien uit. De exportcijfers lopen altijd een aantal weken achter, op dit moment is de vraag vanuit de export beduidend rustiger. De afnemers die de laatste weken uien hebben ontvangen, hebben op dit moment even genoeg uien ter beschikking.

Voorraden wegwerken
Hierdoor is de situatie op de boer ook vrij rustig. Verwerkers werken eerst de voorraden weg en hebben door de rustige export geen stimulans om uien bij te kopen. De beurscommissies in Middenmeer en Emmeloord omschrijven de markt als rustig en flauw, dit betekent dat het aanbod groter is dan de vraag.

De rustige situatie bij verwerkers zorgt er voor dat de baalprijzen zijn gezakt. Verwerkers hebben nog voldoende voorraden waarmee zij niet te lang willen blijven zitten. Hierdoor worden de uien voor lagere prijzen aangeboden en zijn de baalprijzen gedaald. Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.

Negatieve notering
Voor het eerst sinds medio september is er door de regionale beurscommissies negatief genoteerd. Destijds begaf de uienmarkt zich in de af land periode en zakten de prijzen vanwege de af land druk die dit met zich meebracht. Vervolgens zijn de uienprijzen gaan stijgen totdat deze begin november stabiliseerden. Deze week is de sortering 60% opwaarts in Emmeloord met €1 naar beneden bijgesteld, alle overige noteringen laten een negatief verschil van €0,50 zien. Met alle noteringen naast elkaar, wordt er €17 tot €20 betaald.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden