Shutterstock

Inside Uien

India gaat weer exporteren, gevolgen voor Nederland?

29 December 2020 - Redactie Boerenbusiness - 67 reacties

De regering in India meldt dat het exportverbod van uien per 1 januari 2021 wordt opgeheven. Door een goede eigen oogst is het tekort in het land min of meer bijgevuld. Nu rijst de vraag: lijden Nederlandse exporteurs onder de openstelling van de Indiase grenzen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Half september stelde de Indiase regering een exportverbod in op eigen uien, omdat de overheid grote zorgen had over de beschikbaarheid van voldoende uien voor binnenlandse consumptie. Het was het gevolg van een zeer slechte oogst. De vooruitzichten voor de nieuwe uienoogst zijn een stuk positiever, waardoor er al een forse prijsdaling is ingezet op de Indiase markt. De lokale groothandelsprijzen zijn sinds begin november bijvoorbeeld meer dan gehalveerd. Het heeft de regering doen besluiten om het exportverbod per 1 januari op te heffen.

Normalisering van export verwacht
India is doorgaans een grote concurrent van Nederlandse uienexporteurs, vooral in de regio Bangladesh en Pakistan. Aangezien India afgelopen tijd niet naar die landen kon exporteren, konden de Nederlandse exporteurs hun aandeel richting deze landen uitbreiden. En dat is ook volop gedaan. Over de afgelopen maanden hebben Nederlandse uienexporteurs record na record laten sneuvelen, met exportcijfers van ruim 40.000 ton. Echter, de opening van de Indiase grens komt niet als verrassing. Volgens diverse insiders was dit te verwachten, omdat Pakistan het exportverbod al op 27 november beëindigd had. Met hierdoor was vanuit Azië al minder vraag naar uien uit Nederland. 

Het gevolg daarvan is volgens hen dat de hoogtijdagen voor exporteurs nu voorbij zijn. "De extra vraag vanuit Azië is dit seizoen een leuke bonus geweest", zo geven zij aan. De verwachting is dat de exportcijfers nu weer iets meer zullen normaliseren en dat het weekvolume weer meer in lijn komt met het langjarig gemiddelde. Daarbij zal er weer meer gefocust worden op de traditionele markten, al wordt wel er een daling in de prijs verwacht. Voornamelijk door de afgenomen vraag. "Toch is ook dat niet met zekerheid te zeggen. Het meeste hangt af van de maand januari en wat de cijfers dan zullen zijn", aldus insiders.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden