Eigen foto

Inside Uien

Akkerbouwer teelt in 2021 niet achter uienmarkt aan

4 Januari 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Een exceptionele export en vlot lopende markt dit najaar zijn ingrediënten om het uienareaal in 2021 eens fors uit te laten breiden. Gooi daar de vooruitzichten voor het komend aardappelseizoen bij en die verwachting wordt alleen maar sterker. Toch signaleren zaadbedrijven een andere richting.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het totale areaal zaaiuien groeit komend jaar licht of blijft stabiel. Dat verwachten verschillende uienzaadleveranciers op dit moment. Er is tot begin januari meer zaaizaad verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Afhankelijk van de leverancier lopen de zaadbestellingen tot wel een kwart voor op voorgaande jaren. Hierbij moet wel worden opgemerkt worden dat veel telers in het zuidwesten pas later hun bestelling plaatsen.

Krimpende trend voortgezet
In het traditionele teeltgebied Zuidwest-Nederland krimpt het areaal naar verwachting licht. Na 3 droge jaren is de populariteit van de zaaiui, in de gebieden waar niet beregend kan worden, sterk afgenomen. De krimpende trend van de afgelopen jaren wordt daarmee voortgezet. In de IJsselmeerpolders beweegt het areaal nauwelijks ten opzichte van vorig seizoen. Het maximale uienareaal is in dit gebied bereikt.

In het oosten van het land neemt de populariteit van uien juist toe. Het areaal uien op zandgrond is gegroeid, van circa 2.700 hectare in 2017, naar bijna 5.200 hectare in 2020. De zaadbedrijven verwachten dat ook komend seizoen deze groei doorzet. Groei in deze regio's compenseert krimp in het zuidwesten. De vraag naar robuuste rassen neemt op zandgrond toe. Dit heeft te maken met een hogere onkruiddruk en het langdurig kunnen bewaren van de uien. Keuze voor een ras met een goede huidvastheid en hardheid is voor deze telers extra belangrijk.

Afzet plantuien remt areaal
Over een uitbreiding van het areaal tweedejaars plantuien zijn de handelaren verdeeld. Het seizoen voor plantuien is relatief kort. Het is zaak dat de late plantuien niet gelijk vallen met de vroege zaaiuien. De ruimte voor afzet is dus sterk beperkt. Handelaren in eerstejaars plantuien proberen dit evenwicht niet te verstoren. Sommige telers in het zuidwesten proberen de teelt van plantuien vanwege iets betere prestaties onder droge omstandigheden. Ook worden meer plantuien geteeld voor industriële verwerking. Dit is in Noord-Holland het geval.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden